'On nije naš car!'

Ruski oporbeni čelnik Navaljni priveden na prosvjedima protiv Putina

Hina

Reuters

Reuters

»Navaljni se pojavio na Trgu Puškinskaja i ubrzo je priveden«, rekao je oporbeni političar Leonid Volkov i dodao »(privođenje) je apsolutno protuzakonito



MOSKVA Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni priveden je u subotu pošto je stigao u središte Moskve na prosvjed protiv predsjednika Vladimira Putina, rekao je njegov suradnik.


Dva dana do inauguracije Putina na novi mandat, Navaljni je pozvao svoje pristaše i protivnike Putinove politike da izađu na ulice kako bi prosvjedovali protiv reizbora ruskog predsjednika.


»Navaljni se pojavio na Trgu Puškinskaja i ubrzo je priveden«, rekao je oporbeni političar Leonid Volkov i dodao »(privođenje) je apsolutno protuzakonito.




Ruske vlasti pokušale su spriječiti održavanje prosvjeda uhićenjima u nekoliko gradova i pretresom ureda organizacije Navaljnog.


Prosvjedi su planirani u 90 ruskih gradova pod geslom »On nije naš car!«.


Protukorupcijski aktivist Navaljni zbog ranije sudske osude nije mogao sudjelovati na predsjedničkim izborima u ožujku, na kojima je Putin dobio 77 posto glasova i osvojio četvrti mandat. Putin je na vlasti gotovo dva desetljeća kao predsjednik ili premijer.


Putinova inauguracija održat će se u Moskvi u ponedjeljak.