Protiv reforme

Ruska policija nema milosti, uhitila je tristotinjak prosvjednika i premlatila ih palicama

P. N.

Reuters

Reuters

Prosvjedi su održani u više od 80 gradova diljem Rusije, a mnogi prosvjednici doživjeli su uporabu prekomjerne policijske sile. 



Ruska policija još jednom je pokazala da nema milosti, pogotovo prema ljudima koji su se zamjerili Vladimiru Putinu. U Rusiji su trajali prosvjedi protiv planiranog rasta granice za umirovljenje.


Građani su nezadovoljni jer bi dobna granica za umirovljenje bila 60 godina za žene, a 65 za muškarce. S obzirom da je očekivana životna dob za Ruse 66 godina, mnogi neće doživjeti mirovinu.


Prosvjedi su organizirani diljem Rusije, skupila se mlađa i starija generacija, a svjedoci tvrde da policija nije bila blaga. Mnogi su optužili policiju za upotrebu prekomjerne sile, a navode kako su uhićivana i djeca.


“Putin je lopov”




Također, na ulice su izašli pobornici zatvorenog vođe opozicije Alekseja Navalnya. Prosvjednici su mlaćeni palicama, zaustavljana im je sloboda kretanja, a sveukupno je privedeno gotovo tristotinjak ljudi.



Uzvici koji su se čuli zasigurno ruskog predsjednika nisu ostavili ravnodušnim. Bilo je tu skandiranja „Putin je lopov“ i „Rusija će biti slobodna“ te klasični transparenti uz sliku predsjednika ispod kojih piše jednostavno „Doviđenja“.


Demonstracije su se održale u više od 80 gradova.