Reakcija na američku odluku

Rusija vrlo zabrinuta nakon Trumpove odluke da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela

Hina

Reuters

Reuters



MOSKVA Rusija je u četvrtak izrazila »veliku zabrinutost« nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela, pozvavši sve sudionike izraelsko-palestinskog sukoba na »suzdržanost« i dijalog.


»Moskva je vrlo zabrinuta odlukom koju je objavio Washington«, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, izražavajući bojazan u katastrofalne posljedice za regiju u cjelini.


»Pravedno i sigurno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba mora se postići na međunarodnoj pravosudnoj osnovi uzevši u obzir rezolucije Vijeća sigurnosti i Opće skupštine UN-a koje predviđaju rješenje svih aspekata konačnog statusa palestinskih teritorija, uključujući osjetljivo pitanje Jeruzalema, na izravnim izraelsko-palestinskim pregovorima, nastavlja ministarstvo.


Poziv na suzdržanost




»Pozivamo sve zainteresirane strane na suzdržanost i odustajanje od nekontroliranog djelovanja s teškim posljedicama«, dodaje rusko ministarstvo pozivajući na rješavanje problema »slobodnog pristupa svih vjernika svetim mjestima u Jeruzalemu«.


Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je »zabrinutost« i zbog posljedica američke objave. »Ocjenjujemo da ta odluka nimalo ne pomaže napretku rješenja na Bliskom istoku, već naprotiv, vodi, kao što vidimo, podjeli unutar međunarodne zajednice«, kazao je on novinarima.


Islamska zajednica u BiH osudila Trumpovu odluku o Jeruzalemu


Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u četvrtak je osudila odluku američkog perdsjednika Donalda Trumpa o priznavanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela pozvavši na njeno preispitivanje.


»Odluka predsjednika Trumpa je zabrinjavajuća, jer je jednostrana i ne doprinosi mirnom rješenju izraelsko-palestinskog pitanja«, stoji u izjavi rijaseta (poglavarstva) IZ u BiH objavljenoj u Sarajevu.


Iz poglavarstva IZ u BiH ističu kako je status Jeruzalema definiran rezolucijama Ujedinjenih naroda i međunarodnim pravom koji bi trebali biti obvezujući za svakog.


Podsjećaju kako je Jeruzalem sveti grad u kojem su smješteni objekti vjerske i kulturne baštine svih velikih religija svijeta.


»Ova odluka bi mogla izazvati posljedice koje je teško predvidjeti. Očekujemo od najodgovornije zemlje svijeta da svoje odluke donosi sukladno s težnjama za svjetskim mirom i razumijevanjem među narodima i kulturama«, stoji u izjavi.


U Iz BiH se nadaju kako će Trump poslušati savjete iz svoje administracije ali i prijatelja SAD-a u svijetu i na Bliskom istoku te promijeniti takvu odluku.