Kontroverzan potez

Rusija proglasila devet američkih medija »stranim agentima«

Hina

Reuters

Reuters

Zakon je osudilo Vijeće za ljudska prava pri Kremlju koje je procijenilo da »ministarstvo pravosuđa može svaki strani medij arbitrarno proglasiti inozemnim agentom«



Rusko ministarstvo pravosuđa svrstalo je u utorak devet američkih medija među »strane agente«, a među njima radio Voice of America, nakon što je Vladimir Putin proglasio zakon koji dopušta registriranje medija pod tim kontroverznim nazivom.


Radio Voice of America i Radio Free Europe/Radio Liberty, koje financira američki Kongres, kao i sedam drugih medija svrstani su među one koji »vrše funkciju inozemnog agenta«, piše u priopćenju ministarstva pravosuđa.


Krajem studenoga predsjednik Putin proglasio je zakon koji omogućava da se svaki međunarodni medij koji djeluje u Rusiji svrsta pod kontroverzni naziv »stranog agenta« prema odluci ministarstva pravosuđa, kao reakciju na primoravanje ruske postaje RT da se registrira pod tim nazivom u SAD-u.




Zakon je osudilo Vijeće za ljudska prava pri Kremlju koje je procijenilo da »ministarstvo pravosuđa može svaki strani medij arbitrarno proglasiti inozemnim agentom«.