Politika u SAD

Razrješenje krize: Američki Senat postigao dogovor o završetku blokade vlade

Hina

Financiranje vladinih operacija isteklo je u petak u ponoć, a zastupnici su tijekom vikenda pokušali riješiti krizu. Naznake postizanja dogovora pokazale su se nakon susreta senatora iz svih stranaka održanih u nedjelju i u ponedjeljak ujutro.



WASHINGTON – Američki senatori odlučili su krenuti prema usvajanju zakona koji će odblokirati federalnu vladu do 8. veljače, čime će se završiti trodnevni sukob demokrata i republikanaca predsjednika Donalda Trumpa oko imigracije i granične sigurnosti.


Zakon o financiranju prošao je proceduralne prepreke u Senatu, pa se očekuje da će uskoro biti izglasan, zbog čega će vlada moći nastaviti s radom.


Demokrati su inzistirali da bilo kakav kratkotrajni zakon o financiranju koji bi omogućio nastavak rada vlade uključi zaštitu za ilegalne imigrante poznate kao »Sanjare« dovedene u zemlju kao djeca, no republikanci su to odbili i rekli da neće pregovarati o imigraciji dok im demokrati ne daju glasove potrebne za nastavak rada vlade.




Deseci tisuća federalnih radnika prestali su raditi u ponedjeljak, na prvi radni dan blokade, no ključne usluge protiv sigurnosti i obrane su se nastavile.


Financiranje vladinih operacija isteklo je u petak u ponoć, a zastupnici su tijekom vikenda pokušali riješiti krizu. Naznake postizanja dogovora pokazale su se nakon susreta senatora iz svih stranaka održanih u nedjelju i u ponedjeljak ujutro.


Čelnik demokratskih senatora Chuch Schumer rekao je da je postigao dogovor sa svojim republikanskim kolegom Mitchom McConnelom kojim će rad vlade ostati otvoren iduća tri tjedna, te da će se raspravljati o pitanju Sanjara, više od 700 tisuća imigranata koji su u SAD dovedeni ilegalno dok su još bili djeca.


Čelnik senatske većine republikanac McConnell je zahvalio Schumeru i rekao kako misli »da smo tijekom ovoga procesa naučili da je strategija da se zatvori vlada zbog pitanja ilegalne imigracije nešto što američki narod nije razumio i neće razumjeti ni u budućnosti«.


Potpredsjednik Mike Pence je iz Jeruzalema poručio kako je postizanjem sporazuma propala »Schumerova blokada«.


»Pozdravljamo vijesti da je blokada vlade u Washingtonu završila, za što su zaslužni čvrst stav predsjednika Trumpa i republikanaca iz Zastupničkog doma i Senata«, priopćio je Pence.


Republikancima iz Zastupničkog doma rečeno je da se odmah pripreme na glasovanje o mjeri koja će omogućiti nastavak rada vlade.