Prosvjedi u Parizu

Razbijeni izlozi, oštećena banka, zapaljene barikade: Razbijači i nasilje zamračili povorku za klimu u Parizu

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Tijekom poslijepodneva na bulevaru Saint-Michel u Latinskoj četvrti radikalni militanti ultra-lijevog pokreta "Black Blocs" i "žuti prsluci" su bacali projektile na policajce i zatim se okomili na jednu banku i zapalili kante za smeće.



PARIZ – Oko 15.000 osoba prošetalo je Parizom u subotu u povorci za klimu, ali tu manifestaciju su obilježila nasilja kada su se aktivisti krajnje ljevice pridružili povorci, a zabilježeni su i incidenti s policijom.


U Parizu je dan protekao u napetom ozračju tijekom nekoliko manifestacija. Osim povorke za klimu, održan je i prosvjed pripadnika “žutih prsluka” koji se protive socijalnoj i fiskalnoj politici vlade i skup protiv plana mirovinske reforme.


Razbijeni izlozi, oštećena banka, zapaljene barikade, posljedice su nasilja koje je izbilo početkom povorke za klimu rano poslijepodne. Policija je primijetila oko 1000 “radikalnih” prosvjednika.




Do predvečer su privedene 164 osobe, a 120 je pritvoreno,


Organizatori navode da se okupilo 50.000 sudionika, dok policija drži da ih je bilo 16.000.


Tijekom poslijepodneva na bulevaru Saint-Michel u Latinskoj četvrti radikalni militanti ultra-lijevog pokreta “Black Blocs” i “žuti prsluci” su bacali projektile na policajce i zatim se okomili na jednu banku i zapalili kante za smeće.


Tada je policija upotrijebila suzavac i bacače gumenih kuglica, kontroverzno oružje kojim su ranjeni brojni pripadnici “žutih prsluka”.


NGO Greenpeace je pozvao putem Twittera okupljene da se raziđu i naglasio da nisu ispunjeni uvjeti nenasilnog skupa.


Druge NGO, organizatorice te povorke, pozvale su na nastavak manifestacije i povorka je stigla do četvrti Bercy, na desnoj obali Seine.


Ekološki aktivisti su blokirali jedan most i raširili transparent na kojem je na engleskom pisalo “Macron, zagađivač Zemlje”.


Na Elizejskim poljanama okupljene male skupine policija je potjerala suzavcem.


Greenpeace je na Twitteru upozorio da je policija učinila sve da onemogući pravo na prosvjed.


Prije početka povorke za klimu organizatori su pozvali na mirnu manifestaciju. Upućeni su brojni pozivi kako bi se postigla konvergencija borbi, između “žutih prsluka” i aktivista za klimu.


I u drugim francuskim gradovima održani su skupovi. NGO navode da je u cijeloj zemlji okupilo više od 150.000 prosvjednika.


U Parizu je bilo raspoređeno oko 7500 policajca s vodenim topovima i oklopnim vozilima.