Europske integracije

Radna skupina za Balkan razočarana blokadom Sjeverne Makedonije i Albanije

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Prioritetni cilj je da se sljedeće godine održe lokalni izbori. Pitanje je treba li Mostar i dalje imati poseban status u odnosu na sve druge gradove BiH jer vidimo da građani žive mirno i zajedno, te da se ovdje život odvija normalno isto kao i u drugim gradovima u BiH. Svakako treba vidjeti je li moguće da se izbori u Mostaru održavaju na isti način kao i u drugim jedinicama lokalne samouprave", rekao je Schausberger.



MOSTAR – Sudionici konferencije radne skupine za zapadni Balkan Europskog odbora regija, koja je u utorak održana u Mostaru izrazili su razočarenje odlukom Europskog vijeća da se blokira otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te su pozvali političare u BiH da uspostave vlast i nastave reforme na putu k EU među kojima je i održavanje izbora u Mostaru kao i u drugim sredinama u BiH.


“Odluka o nepočinjanju pregovora Europskog vijeća sa Sjevernom Makedonijom je povijesno loša odluka za EU i ona loše utječe na njezinu vjerodostojnost te povjerenje građana”, rekao je novinarima predsjedavajući radne skupine za zapadni Balkan Franz Schausberger.


Schausberger, koji je u Mostaru bio i posebni izaslanik povjerenika za proširenje Johannesa Hahna, je pojasnio kako su sudionici konferencije na kojoj su sudjelovali i dubrovačko-neretvanski te međimurski župani Nikola Dobroslavić i Matija Posavec, takav stav službeno zauzeli.




On je ocijenio kako je neprihvatljivo da se u BiH odluke sudova ne provode godinama navodeći primjer Mostara u kojemu lokalni izbori nisu održani od 2008.. Po njemu Mostar više ne treba biti iznimka po načinu uređenja i održavanja izbornog procesa.


“Prioritetni cilj je da se sljedeće godine održe lokalni izbori. Pitanje je treba li Mostar i dalje imati poseban status u odnosu na sve druge gradove BiH jer vidimo da građani žive mirno i zajedno, te da se ovdje život odvija normalno isto kao i u drugim gradovima u BiH. Svakako treba vidjeti je li moguće da se izbori u Mostaru održavaju na isti način kao i u drugim jedinicama lokalne samouprave”, rekao je Schausberger.


Posebni predstavnik Europske unije u BiH Johann Sattler pozvao je političare u toj zemlji da konačno ustroje vlast više od godinu dana od održanih izbora povezujući to pitanje i s napretkom zemlje u europskim integracijama.


Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić je u raspravi rekao da se u državama kao što je Bosna i Hercegovina mora osigurati pravo konstitutivnim narodima na jednakopravnost.


On je također kritizirao odluku Europskog vijeća koje je osporilo otvaranje pregovora s dvije zemlje Balkana. Za Hrvatsku je po njegovim riječima najvažnije da BiH postane dio europske zajednice.


“To je jako važno jer smo mi susjedi. BiH je bez ikakve sumnje europska država i zaslužuje biti u EU, ali mora ispuniti sve kriterije koje su sve države ispunile, dodao je Dobroslavić u izjavi za Hinu.