Očuvanje popularnosti

Putinovo naređenje ruskoj vladi: Obuzdajte rast cijena votke

Hina

Minimalna cijena za pola litre votke, koju je regulirala vlada, od prošle je godine povećana za oko 30 posto, na 220 rubalja (oko 25 kuna)



MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin članovima vlade u srijedu je naredio da obuzdaju rast cijena votke, nastojeći očuvati svoju popularnost usred sve teže ekonomske situacije u zemlji.


Na sastanku s članovima vlade i guvernerima pokrajina ruski je predsjednik, poznat po promicanju zdravog načina života rekao da će više cijene votke potaknuti proizvodnju ilegalnog alkohola koji je opasniji po zdravlje stanovnika od legalno proizvedenih alkoholnih pića.


Rusija je suočena s najtežom ekonomskom krizom od 1998. kada je država devalvirala rublju i nije plaćala dugove. Putinova popularnost djelomično se temelji na reputaciji koju uživa u zemlji kao osoba koja je Rusiji omogućila prosperitet i stabilnost.




Prema istraživanju koje su prošle godine provela vodeća međunarodna sveučilišta, četvrtina Rusa umire prije pedesetih, a za to se djelomično može okriviti i njihova sklonost konzumiranju votke.


Minimalna cijena za pola litre votke, koju je regulirala vlada, od prošle je godine povećana za oko 30 posto, na 220 rubalja (oko 25 kuna).