Rusija

Putin pohvalio tajnu službu GRU osumnjičenu za napade otrovom u Britaniji

Hina

Reuters

Reuters

Putin je na obljetnici stogodišnjice osnutka ruske vojne obavještajne službe GRU pozdravio operativce zbog izvođenja posebno odvažnih operacija, rekavši da one pružaju obrazac budućim generacijama



MOSKVA Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je sposobnosti i “jedinstvene vještine” ruskih vojnih obavještajaca u petak u znak podrške obavještajnoj službi, koju je Zapad okrivio za niz napada.


Putin je na obljetnici stogodišnjice osnutka ruske vojne obavještajne službe GRU pozdravio operativce zbog izvođenja posebno odvažnih operacija, rekavši da one pružaju obrazac budućim generacijama.


Velika je Britanija optužila GRU za trovanje nervnim agensom bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri u engleskom gradu Salisburyju.




Nizozemska je optužila GRU za pokušaj hakiranja nadzorne agencije za kemijsko oružje, a američke su obavještajne službe optužile GRU za pokušaj hakiranja američkih predsjedničkih izbora 2016.


Rusija odbacuje sve optužbe.


“Kao vrhovni zapovjednik ja naravno znam o vašim, bez pretjerivanja, jedinstvenim vještinama koje uključuju izvođenje specijalnih operacija”, rekao je Putin.


“Siguran sam što se tiče vašeg profesionalizma, osobne odvažnosti i odlučnosti te sam siguran da će svaki od vas učiniti sve što zahtijeva Rusija i naš narod”, dodao je ruski predsjednik.


Operativci obavještajne službe, koja je poznata po starom akronimu GRU, predstavljaju primjer budućim generacijama vojnih špijuna, rekao je Putin.


Govoreći na zatvorenoj ceremoniji u Ruskom vojnom kazalištu u Moskvi, koja je emitirana na javnoj televiziji, Putin se zahvalio agentima ruske obavještajne službe, zbog “ogromne uloge” u likvidiranju militantskih vođa i njihove infrastrukture u Siriji.


GRU je u središtu pozornosti, od kada su dva muškarca, koje London krivi za trovanje Skripaljovih, priznala na ruskoj televiziji da su bili u Salisburyju na dan napada, ali su dodali kako su bili tamo kako bi vidjeli poznatu katedralu.


Putin, koji je bio ravnatelj unutarnje obavještajne službe prije nego što je postao predsjednik, redovito javno iskazuje podršku ruskim špijunima.


Tako je 2010. ispričao kako se sastao s ruskim špijunima, koji su uhićeni zbog špijunaže u SAD-u, te s njima pjevao domoljubne pjesme, nakon što su se špijunskom razmjenom vratili u Rusiju.


GRU je osnovan 1918., nakon boljševičke revolucije.


GRU je jedna od tri glavne ruske obavještajne službe, uz unutarnju Saveznu sigurnosnu službu (FSB) i Vanjsku obavještajnu službu (SVR).