Nakon razornog požara

Privremena drvena katedrala mogla bi biti sagrađena ispred crkve Notre Dame

Hina

Reuters

Reuters

Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo složila se da bi gradske vlasti mogle iznajmiti dio trga ispred katedrale za privremenu zgradu, rekao je Chauvet za C-News



PARIZ Privremena drvena katedrala mogla bi biti podignuta ispred crkve Notre Dame u Parizu, koja je izgorjela u ponedjeljak, dok traje obnova, rekao je u četvrtak rektor katedrale Patrick Chauvet.


Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo složila se da bi gradske vlasti mogle iznajmiti dio trga ispred katedrale za privremenu zgradu, rekao je Chauvet za C-News.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da želi da obnova bude završena u roku od pet godina, iako su neki stručnjaci kazali da je to previše ambiciozno.




Cijeli krov i drvene grede katedrale te 93 metra visok toranj uništeni su u požaru, a strop se srušio na nekoliko mjesta.


Ministar kulture Franck Riester potvrdio je da se predložena mogućnost privremene zgrade, ali odluka još nije donesena.


Predsjednik Macron organizirao je u četvrtak u Elizejskoj palači privatnu ceremoniju zahvale za gašenje požara u katedrali na kojoj su se okupile stotine policajaca i vatrogasaca.


Gradonačelnica Hidalgo također će tijekom dana organizirati posebnu svečanost zahvale vatrogascima i drugim radnicima koji su pomogli u gašenju požara.zt ydv