Neprimjereno

Predsjedništvo EU-a traži ispriku od Mađarske zbog tvitanja sa zatvorenog sastanka

Hina

Mađarska ministrica pravosuđa Judit Varga odgovarala je na pitanja ministara iz drugih zemalja članica, koji su izražavali zabrinutost zbog stanja demokracije i vladavine prava u Mađarskoj.



Finsko predsjedništvo Vijeća EU-a zatražilo je od Mađarske ispriku i objašnjenje u pisanom obliku nakon što je glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs objavio nekoliko poruka na Twitteru s rasprave na Vijeću za opće poslove, koja je bila zatvorena za javnost.


Finska ministrica za europske poslove Tytti Tuppurainen izjavila je nakon sastanka da je protivno pravilima Vijeća dijeliti informacije sa zatvorenog sastanka.


Vijeće za opće poslove u utorak je vodilo raspravu o vladavini prava u Mađarskoj u okviru postupka predviđenog člankom 7, koji teoretski može dovesti do oduzimanja prava glasa zemlji članici ako ustrajno krši načela i vrijednosti EU-a. 




Mađarska ministrica pravosuđa Judit Varga odgovarala je na pitanja ministara iz drugih zemalja članica, koji su izražavali zabrinutost zbog stanja demokracije i vladavine prava u Mađarskoj. Za to vrijeme, glasnogovornik Kovacs je objavio niz poruka na Twitteru, nazvavši raspravu farsom i lovom na vještice.


“Oni koji su postavljali pitanja nisu pokazali interes za činjenice jer ovdje nije riječ o činjenicama i postupku utemeljenom na pravilima. Ovo je politika kampanja protiv mađarske vlade koja stoji na putu Sorosevoj agendi, a njegovi liberalni saveznici su odlučni promicati tu agendu”, napisao je nešto kasnije na svom blogu Zoltan Kovacs.


Finska ministrica za europske poslove Tytti Tuppurainen njegove twitove je nazvala skandaloznim i istaknula da “antisemitizmu nema mjesta u EU-u”.


Postupak mađarskog glasnogovornika osudio je i povjerenik za pravosuđe Didier Reynders. “To je prava kampanja protiv Komisije i država članica usred postupka prema članku 7”, rekao je Reynders.


Ministrica Judit Varga je pozvala da se “okonča lov na vještice”. “Mađarska je uvijek poštovala vladavinu prava i mi smo dali jasne odgovore na sva pitanja”, rekla je mađarska ministrica, koja je odgovarala na pitanja o neovisnosti pravosuđa, slobodi medija i akademskim slobodama.


Vijeće za Opće poslove raspravljalo je i o stanju u Poljskoj, protiv koje je također pokrenut postupak u okviru članka 7.


Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders je rekao da se situacija pogoršala kada je riječ o vladavini prava u obje zemlje, Mađarskoj i Poljskoj. 


Prethodna Komisija je u svom prijedlogu sedmogodišnjeg proračuna EU-a predložila da se povlačenje sredsatva iz europskih fondova poveže se pitanjem vladavine prava, a to je podržala i nova predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.