Prijepori u Njemačkoj

Predizborno podilaženje ili simbol identiteta? Bavarska uvodi obavezu isticanja raspela u javne prostore

Hina

Foto Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavić / PIXSELL

»Bavarskom premijeru nije do vjere nego do predizborne kampanje. Raspela koja vise na zidu samo zato jer su to vlasti tako odlučile, ne koriste nikome«, rekao je Lars Kastelucci iz ljevičarske Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD)



U Njemačkoj se u srijedu razvila rasprava oko isticanja vjerskih simbola u javnim ustanovama nakon što je vlada savezne države Bavarske donijela odluku o obaveznom postavljanju raspela u sve javne ustanove.


»Bavarskom premijeru nije do vjere nego do predizborne kampanje. Raspela koja vise na zidu samo zato jer su to vlasti tako odlučile, ne koriste nikome«, rekao je Lars Kastelucci iz ljevičarske Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) ukazujući na izbore koji se u Bavarskoj održavaju u listopadu.


U utorak je Bavarska vlada pod vodstvom novog premijera Markusa Soedera iz konzervativne Kršćansko-socijalne unije (CSU) donijela odluku o postavljanju raspela u ulazne prostore svih javnih ustanova.




Soeder je tom prilikom objasnio da raspelo nije vjerski simbol nego simbol identiteta.


»Raspelo je jasno izražavanje identiteta i kulturne prožetosti Bavarske«, rekao je Soeder.


Političari parlamentarnih stranaka upozoravaju na odluku ustavnog suda iz 1995. koji je odlučio da raspela u bavarskim školama nisu sukladna s ustavom jer da krše ustavna pravila o vjerskim slobodama i neutralnosti države.


Odluku u uvođenju obveza postavljanja raspela u javne ustanove od političkih stranaka podržala je jedino desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD).


»Mi smo jasno za kršćanstvo« rekao je zastupnik AfD-a u Bundestagu Volker Muenz. i ukazao na to da je ovo pravilo »zasluga AfD-a«Postavljanje raspela u javne ustanove pozdravila je Protestantska crkva Njemačke ali je istodobno upozorila na opasnost od političke zlouporabe kršćanskih simbola.CSU, stranka koja u Bavarskoj zastupa demokršćansku opciju, se nalazi pod pritiskom nakon što je na parlamentarnim izborima prošle godina mnogo glasova izgubila u korist AfD-a.

Nakon toga je vodstvo stranke najavilo »povratak tradicionalnim vrijednostima«.