Politika u susjedstvu

Populisti dolaze na vlast u Italiji: Očekuje se reakcija financijskih tržišta

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Kada je već bio otvoren put ustavnoj krizi i mogućim novim izborima u četvrtak je slijedio obrat i Mattarella je s vidnim olakšanjem potpisao prijedlog ministara koji trebaju prisegnuti u 16 sati i zatražiti povjerenje parlamenta početkom sljedećeg tjedna.



RIM – Prva talijanska vlada nastala iz saveza mladog protusustavnog pokreta i stranke krajnje desnice trebala bi prisegnuti u petak popodne u Rimu pod premijerskom palicom pravnika Giuseppea Contea koji je obećao provoditi politiku protiv štednje i jačati sigurnost zemlje.


Nakon gotovo tri mjeseca pregovora, Pokret 5 zvijezda (M5S) i Liga postigli su kompromis s predsjednikom Republike Sergiom Mattarellom koji je tražio jamstva da će Italija ostati u eurozoni.


Predsjednik je stavio spektakularni veto na prvu listu koju mu je mandatar predstavio u nedjelju navečer jer je odbio potvrditi ekonomista Paola Savonu, glasnog kritičara eura i Europske unije, za ključno mjesto ministra gospodarstva.




Kada je već bio otvoren put ustavnoj krizi i mogućim novim izborima u četvrtak je slijedio obrat i Mattarella je s vidnim olakšanjem potpisao prijedlog ministara koji trebaju prisegnuti u 16 sati i zatražiti povjerenje parlamenta početkom sljedećeg tjedna.


Umjesto 81-godišnjeg Savone na važno mjesto ministra gospodarstva predložen je Giovanni Tria, malo poznati profesor ekonomije na rimskom sveučilištu Tor Vergata. I Tria je bio kritičan prema upravljanju gospodarstvom EU-a ali, za razliku od Savone, nije zagovaro “plan B”, pripremu Italiju za mogući izlazak iz zone eura.


Pored Mattarelle će u subotu na vojnoj paradi povodom nacionalnog praznika sjediti Conte, 53-godišnji profesor prava i odvjetnik, potpuno nepoznat u politici i široj javnost kada su ga prije 15 dana izabrali M5S i Liga.


Luigi Di Maio, predsjednik M5S i Matteo Salvini, predsjednik Lige, sad su zamjenici premijera. Di Maio je zadužen za gospodarski razvoj i rad, a Salvini za unutarnje poslove.


U vladi će biti 18 ministara među kojima samo pet žena. Raspodjelom ministarstava dva su saveznika gotovo ravnopravna iako je Liga dobila samo 17 posto glasova na parlamentarnim izborima 4. ožujka, nasuprot više od 32 posto za Pokret 5 zvijezda.


Enzo Moavero, bivši ministar za EU u tehnokratskoj vladi Marija Montija, bit će ministar vanjskih poslova, a Savona bi kao utješnu nagradu dobio mjesto ministra za EU poslove.


U petak se očekuje i reakcija financijskih tržišta koje su bila vrlo uznemirena zadnjih tjedana kako je rasla neizvjesnost u pogledu formiranja nove talijanske vlade i eurozone. Ulagači ocjenjuju program dvoje saveznika opasnim za talijanski javni proračun, ali mnogi strahuju još više od eventualnog povratka na birališta sljedećih mjeseci.