Persona non grata

Poništen poziv Zlatku Hasanbegoviću na dodjelu „Pravednika među narodima“

Boris Pavelić



„Veleposlanstvo Izraela, Jevrejska općina u Sarajevu i obitelj Prohić poništavaju poziv dostavljen gospodinu Zlatku Hasanbegoviću za ceremoniju“, rečenica je iz „pojašnjenja“ kojim je veleposlanstvo Izraela u BiH komentiralo poziv hrvatskome saborskom zastupniku na dodjelu najvišeg priznanja Države Izrael Hasanbegovićevu djedu Sabriji Prohiću, objavio je sarajevski portal stav.ba.


Jutarnji list nedavno je objavio da je obitelj Hasanbegovićeva djeda Sabrije Prohića odlikovana „Pravednikom među narodima“, te kako je Zlatko Hasanbegović pozvan da u Sarajevu uime obitelji primi to odlikovanje.


„Predstavnik obitelji Prohić, koji će u ime obitelji dobiti počasni naslov, smatrao je obaveznim pozvati sve potomke pokojnog Sabrije Prohića kojemu je dodijeljen počasni naslov zbog njegovih hrabrih djela tijekom holokausta, uključujući gospodina Zlatka Hasanbegovića, na žalost, ne znajući da je Hasanbegović persona non-grata u Jevrejskoj općini zbog nastojanja da relativizira i proslavlja ustaški režim, odgovoran za klanje i istrebljenje Jevreja za vrijeme Drugog svjetskog rata”, stoji u pojašnjenju veleposlanstva Izraela.




Veleposlanstvo dodaje kako “izražava žaljenje što je gospodin Hasanbegović zloupotrijebio poziv na svečanost koja slavi djelo junaštva gospodina Sabrije Prohića u svoje vlastite političke svrhe.”


Najviše izraelsko priznanje ljudima koji su u Drugome svjetskom ratu, riskirajući vlastite živote, spašavali Židove, bit će dodijeljeno 29. svibnja u sinagogi u Sarajevu, napomenuo je stav.ba.