Novi saziv

Poljska vlada dala ostavku da bi zamijenila samu sebe

Hina

REUTERS

REUTERS

Obraćajući se u utorak novom parlamentu, predsjednik Andrzej Duda je pozvao zastupnike da u svojim nastupima govore »jezikom poštovanja« i da se klone »radikalnog« tona, smjerajući na žestoke verbalne sukobe većine i oporbe



Poljski premijer Mateusz Morawiecki podnio je ostavku svoje vlade u parlamentu koji je održao prvu sjednicu nakon parlamentarnih izbora 13. listopada.


Morawiecki će ipak ostati na čelu nove vlade čiji se sastav neće bitno promijeniti.


Glavni ministri će zadržati svoje portfelje. No za europsku politiku više neće biti nadležno ministarstvo vanjskih poslova koje opet vodi Jacek Czaputowicz.




Europska politika bit će povjerena Konradu Szymanskom, dosadašnjem zamjeniku ministra vanjskih poslova zaduženom za taj sektor koji će odsad biti u premijerovoj izravnoj nadležnosti.


Potonji zastupa zemlju na sastancima na vrhu EU-a pa je logično da usko surađuje s diplomatima zaduženim za veze s Bruxellesom, rekao je predstojnik njegova ureda Michal Dworczyk.


Uvode se tri nova ministarstva – za klimu, koje se izdvaja iz ministarstva zaštite okoliša, za upravljanje fondovima i za upravljanje državnom imovinom, kojega se službeno novo ime još ne zna.


Potonje, povjereno premijerovu zamjeniku Jaceku Sasinu, treba nadgledati velike državne tvrtke, čime su se u zadnje vrijeme bavila različita ministarstva ovisno o svojoj nadležnosti.


Obraćajući se u utorak novom parlamentu, predsjednik Andrzej Duda je pozvao zastupnike da u svojim nastupima govore »jezikom poštovanja« i da se klone »radikalnog« tona, smjerajući na žestoke verbalne sukobe većine i oporbe.


Bivši ministar obrane Antoni Macierewicz koji je otvorio prvo zasjedanje doma, ipak je oštrim tonom kritizirao »novu fazu u postmarksističkom nasrtaju«, »rodnu ideologiju« i »utopijski pokušaj izgradnje neosocijalističkog carstva«, najvjerojatnije misleći pritom na Europsku uniju.


»Znamo kakve je posljedice imalo to što su bivši agenti ostali na važnim mjestima u javnoj upravi, na sveučilištima, u pravosuđu i u medijima«, istaknuo je, opetujući tezu nekih konzervativnih krugova o postojanju mreža bivših komunista koje su se očuvale trideset godina nakon pada željeznog zastora zahvaljujući sudioništvu liberalnog dijela političke klase.