Davor Dragičević pušten iz pritvora

Policija će zabraniti prosvjede skupine ‘Pravda za Davida’ u Banjoj Luci, ministar optužio novinare da lažu

Hina

Foto Goran Kovacic/PIXSELL

Foto Goran Kovacic/PIXSELL

Ministar Dragan Lukač se svađao s novinarima i arogantno poručivao kako »pričaju gluposti« govoreći o tome da je policija u utorak tukla građane, uključujući malu djecu. No, videosnimke dokazuju kako se upravo to dogodilo



SARAJEVO/BANJA LUKA Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragan Lukač izjavio je u srijedu kako će skupini »Pravda za Davida« zabraniti nastavak prosvjeda u Banjoj Luci, a novinarima koji su izvještavali s demonstracija poručio da »pričaju gluposti«.


Policija je u utorak uhitila Davora Dragičevića, oca mladića Davida Dragičevića koji je pod nerazjašnjenim okolnostima pronađen mrtav u ožujku i rastjerala pripadnike skupine koji već mjesecima prosvjeduju na središnjem trgu u Banjoj Luci tražeći istragu o tom slučaju.


Dragičević je nakon puštanja iz pritvora u srijedu ujutro najavio nastavak prosvjeda na Trgu Krajine.




»Ako ponovo pokušaju organizirati skup svjesno će ući u sukob s policijom, a nikome u ovoj državi nije dopušteno tući policiju«, kazao je Lukač na konferenciji za novinare.


Ministar se svađao s novinarima i arogantno poručivao kako »pričaju gluposti« govoreći o tome da je policija u utorak tukla građane, uključujući malu djecu. No, videosnimke dokazuju kako se upravo to dogodilo.


Lukač ustraje u tvrdnji da David Dragičević nije zlostavljan ni otet niti su ga ubili policajci, a kao ključni argument za to naveo je povlačenje hrvatskog odvjetnika Ante Nobila iz odvjetničkog tima koji je zastupao skupinu »Pravda za Davida«.


Policijsku akciju opravdavao je »brojnim pozivima građana« koji su navodno tražili da se taj prostor raščisti, a pozvao se i na žrtve rata te održavanje novogodišnjeg koncerta.


Tvrdi kako je Davor Dragičević odbio poziv za saslušanje pa je morao biti uhićen, a kuća mu je pretražena kako bi se provjerilo ima li u njoj kakvog oružja. U pretrazi ništa nije pronađeno.


Ministar policije je optužio odvjetnike Davora Dragičevića za širenje laži baš kao i pripadnike skupine »Pravda za Davida« za koje je ustvrdio da je vode kriminalnci i krijumčari droge te »neki koji se predstavljaju kao novinari«.


Oporbene političare, posebno iz Partije demokratskog progresa (PDP) prozvao je zbog huškanja na napade na policiju koja se, kako tvrdi Lukač, unatoč provokacijama ponašala »vrlo suzdržano«.


Najavio je i kazneni progon zastupnika PDP-a Draška Stanivukovića zbog navodnog oštećenja policijskog vozila pri uhićenju.