Savjetnik Uprave

Pokušao riješiti Agrokor: Maksim Poletaev napušta Sberbank i prelazi Deripaski u Norilsk Nickel

Hina

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

S rješavanjem situacije u Agrokoru u kojem je zamjetan napredak, jasno je da u slučaju uspjeha može napustiti banku i ostati s njezinim menadžmentom u dobrim odnosima, kaže izvor



MOSKVA  Savjetnik predsjednika Uprave Sberbanka Maksim Poletaev napušta Sberbank, nakon što je u najvećoj ruskoj banci proveo 20 godina, te prelazi u poslovni sustav oligarha Olega Deripaske, izvijestio je utjecajni ruski dnevnik Kommersant, dok su Sberbank, Poletaev i predstavnici Deripaske odbili komentirati te tvrdnje.


Poletaev je hrvatskoj poslovnoj javnosti poznat kao bivši prvi zamjenik predsjednika Uprave Sberbanka, koji je u lipnju ove godine prešao na poziciju savjetnika predsjednika Uprave s prioritetnim zadatkom nadziranja rješavanja situacije u Agrokoru.


Sberbank je najveći Agrokokov kreditor s izloženošću od 1,1 milijarde eura, a nakon postizanja nagodbe u postupku izvanredne uprave uskoro bi mogao postati najveći dioničar sa 39,2 posto udjela.




O tome da bi Poletaev već početkom sljedeće godine mogao napustiti Sberbank, Kommersant je, kako navodi, doznao iz više izvora bliskih Sberbanku.


»Nakon što je u lipnju bio spušten s ranga prvoga zamjenika predsjednika Uprave tek na razinu savjetnika, bilo je jasno da će nakon razrješavanja situacije u Agrokoru Poletaev napustiti banku«, rekao je jedan od Kommersantovih sugovornika.


»S rješavanjem situacije u Agrokoru u kojem je zamjetan napredak, jasno je da u slučaju uspjeha može napustiti banku i ostati s njezinim menadžmentom u dobrim odnosima«, kaže taj izvor.


Drugi izvor tvrdi da bi se odmah poslije Nove godine Poletaev mogao naći u redovima Olega Deripaske. Pozivajući se na »Poletaevljeva znanca«, Kommersant tvrdi da je Poletaevu ponuđeno mjesto u upravnim odborima niza Deripaskinih kompanija, a također i u upravnom odboru tvrtke MMC Norilsk Nickel.


Oleg Vladimirovič Deripaska vlasnik je niza ruskih metalurških i energetskih kompanija, među kojima su En + Group, rusko energetsko poduzeće i United Company Rusal, druga najveća aluminijska tvrtka na svijetu.


Poletaev je u procesu pregovora, izjavio je izvor za Kommersant, ističući kako mu se ni u jednoj od tih tvrtki ne nudi izvršna pozicija.


Sberbank, Poletaev i Deripaskini predstavnici odbili su komentirati informacije o Poletaevljevom prelasku iz Sberbanka k Deripaski.