Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Optuženi za pobunu

Počelo suđenje katalonskim dužnosnicima, Puigdemont ostao u Belgiji

Članovi katalanske vlade dolaze na sud / Reuters
Članovi katalanske vlade dolaze na sud / Reuters
Autor:
Objavljeno: 2. studeni 2017. u 11:28 2017-11-02T11:28:00+01:00

Za pobunu protiv španjolske države optuženo je 14 dužnosnika regionalne vlade i šest dužnosnika regionalnog parlamenta. Njihovo saslušanje počelo je u 9 sati ujutro u Madridu

MADRID Suđenje dvadesetero katalonskih dužnosnika optuženih za proglašenje nezavisnosti Katalonije počelo je u četvrtak, a petero njih, među kojima i smijenjeni predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont, nije se pojavilo na sudu u Madridu.

Za pobunu protiv španjolske države optuženo je 14 dužnosnika regionalne vlade i šest dužnosnika regionalnog parlamenta.

U četvrtak ujutro u Madridu je saslušano devet 'ministara' od kojih je osam odgovaralo jedino na pitanja vlastite obrane. Samo je Santi Vila, bivši 'ministar' za poduzeća, odgovarao oko 40 minuta na pitanja državnog tužiteljstva. Vila je bio dao ostavku uoči proglašenja nezavisnosti.

Nakon članova vlade trebalo je biti saslušano i šest članova katalonskog parlamenta no njihovo saslušanje odgođeno za 9. studenoga. Njihovi odvjetnici zatražili su dodatno vrijeme za pripremu obrane.

Optuženi za pobunu i neposluh

Španjolska vlada razriješila je dužnosti katalonsku vladu u subotu, 28. listopada. Dan ranije u katalonskom parlamentu proglasili su odcjepljenje te sjeveroistočne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika.

Odluku o proglašenju nezavisnosti katalonske vlasti temeljile su na rezultatu referenduma održanom 1. listopada, a za koji su također optuženi na sudu u Madridu jer je referendum održan u samo jednoj pokrajini protivan španjolskom ustavu.

Na teret im se stavlja pobuna, neposluh i korištenje javnog novca za provedbu nezakonitog referenduma te im prijete kazne do 30 godina zatvora. U četvrtak ujutro na sud u Madrid prvo je stiglo devet razriješenih dužnosnika katalonske vlade, a među njima i njezin potpredsjednik Oriol Junqueras.

Optužene su ispred zgrade suda došli podržati članovi stranaka koje zagovaraju nezavisnost. Podršku je došao iskazati i bivši predsjednik katalonske vlade Artur Mas koji je 2014., bio održao neobvezujući referendum o nezavisnosti.

»Puno naših ljudi osjeća nepravdu. Sa sudovima i nasiljem neće biti riješen katalonski konflikt«, rekao je Mas.

Marta Pascal, članica Puigdemontove Katalonske europske demomkratske stranke (PDeCat), rekla je kako se nada da optuženima neće biti određen pritvor.

Predsjednik Puigdemont i četvero njegovih 'ministara' i dalje su u Belgiji kamo su otputovali prošli vikend. Spremni su odgovarati na pitanja video vezom iz Belgije, a očekuje se reakcija španjolskog pravosuđa.

Španjolska bi mogla zatražiti od Belgije njihovo izručenje. Puigdemontov belgijski odvjetnik najavio je ranije ovaj tjedan pravnu borbu protiv izručenja. Smatra da Puigdemont u Španjolskoj ne bi imao pravedno suđenje.

Odvjetnik: Puigdemont će surađivati s pravosuđem

Smijenjeni predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont, koji u četvrtak nije došao na sud u Madridu, surađivat će s pravosuđem Španjolske i Belgije ako to od njega zatraže, rekao je njegov odvjetnik.

»Atmosfera nije dobra i bolje je držati se na određenoj udaljenosti«, rekao je Paul Bekaert za Reuters. »Budu li tražili, surađivat će s pravosuđem Španjolske i Belgije«.

Predsjednik španjolskog vrhovnog suda Carlos Lesmes rekao je u četvrtak kako bi »bilo normalno« da bude pokrenut europski uhidbeni nalog ako se Puigdemont i ostali ne pojave na sudu.

»Dužnost je izaći pred suca kada je osoba pozvana, u Španjolskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji Europske unije. Uobičajeno je da se pokrene uhidbeni nalog, to je normalna situacija ovdje, u Belgiji, Njemačkoj, Italiji ili bilo kojoj drugoj zemlji«, rekao je Lesmes novinarima u Barceloni.

Španjolska vlada je razriješila dužnosti katalonsku vladu dan nakon proglašenja nezavisnosti te je za 21. prosinca raspisala prijevremene izbore u Kataloniji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.