Istraga pokazala

Pijana Britanka namjerno je skočila u more. Tko će platiti milijunske troškove spašavanja?

P. N.

Foto Reuters

Foto Reuters

Kay Longstaff bit će sretna što ništa od toga neće morati platiti, premda su u njeno spašavanje bili uključeni zrakoplov i tri ophodna broda



RIJEKA Istraga hrvatskih i talijanskih vlasti potvrdila je da je 46-godišnja Britanka Kay Longstaff namjerno s kruzera skočila u more. Zaključeno je kako je sa svojim partnerom cijeli dan pila, nakon čega su se posvađali. Iako je Britanka tvrdila da je slučajno pala u more, istraga je pokazala sasvim suprotno, piše britanski Daily Mail. Snimke s broda pokazuju kako Kay Longstaff svlači odjeću i ostavlja svoje stvari na stolu, da bi potom, bez imalo nervoze, skočila sa sedme palube kruzera u more.


Posada ophodnog broda hrvatske Obalne straže OB-03 Cavtat 19. kolovoza pronašla je i spasila nestalu Britanku, koja je pala s kruzera Norwegian Star, nakon što je u moru provela punih deset sati.


Skriva se u Malagi


Britanski mediji iznimno su se zainteresirali za ovaj slučaj pa nesretnu Britanku prate u stopu. Prema njihovim izvještajima, Longstaff je većinu proteklog tjedna provela zatvorena u svom stanu u španjolskoj Malagi. Nije odgovarala na pozive novinara. Sve što su dosad iz nje uspjeli izvući jest to da je “pala s palube kruzera”. Čini se da je odlučila ovu neugodnu epizodu posramljeno ostaviti iza sebe, najbolje što umije.




Foto Reuters


Foto Reuters



Daily Mail izračunao je da troškovi njena spašavanja iznose nekolikos stotina tisuća funti, čemu treba pridodati troškove od 600.000 dolara, koliko je tvrtka, koja je vlasnik Norwegian Stara, izjavila da ju je stajala cijela situacija.


Kay Longstaff bit će sretna što ništa od toga neće morati platiti, premda su u njeno spašavanje bili uključeni zrakoplov i tri ophodna broda.


Ona neće platiti ništa


Među prvim stvarima koju je Longstaff pitala svoje spasitelje s broda Cavtat bila je “Gdje ću pronaći novac za to?” Kapetan broda Lovro Orešković ju je uvjeravao kako neće platiti ništa.


Foto Reuters


Foto Reuters



Hrvatsko Ministarstvo mora izjavilo je da “međunarodni sporazumi sprječavaju Hrvatsku da te troškove naplati od gospođe”. Trošak stoga pada na državni proračun, odnosno hrvatske porezne obveznike.


Odvjetnik Mark Lee, specijaliziran za putne parnice, za Daily Mail izjavio je da će se putnici koji su propustili letove zbog spašvanja osloniti na svoje putno osiguranje. Smatra malo vjerojatnim da bi netko mogao uspješno nadoknaditi štetu od Kay Longstaff, jer ona ionako vjerojatno neće imati dovoljno sredstava za takvo nešto.