Nije terorizam?

Petero privedenih zbog požara pred institutom za kriminalistiku u Bruxellesu

Hina

Reuters

Reuters



Pet je osoba privedeno nakon što je u belgijskom institutu za forenzička vještačenja u mjestu Neder-Over Heembeek podmetnut požar u noći na ponedjeljak, objavilo je belgijsko tužiteljstvo. 


Glasnogovornica tužiteljstva Ine Van Wymersch izjavila je na konferenciji za novinare da su uhićene osobe privedene u blizini Nacionalnog instituta za kriminologiju i kriminalistiku i da se trenutačno provode saslušavanja kako bi se utvrdilo jesu li imali ikakvu ulogu u podmetanju požara.


Na mjestu događaja dosad nije pronađena nikakva eksplozivna naprava. Istražitelji polaze od pretpostavke da nije riječ o terorističkom napadu, iako se to u ovom trenutku još ne isključuje.




«Jasno je da su osumnjičeni imali interesa za uništavanje elemenata njihovih dosjea. Vjerojatno je riječ o ljudima kojima je u interesu uništiti dokaze, ali još nema elemenata za zaključak da je riječ o organiziranom kriminalu«, kažu u tužiteljstvu.


Počinitelji su noćas oko 2.30 upali s blindiranim automobilom u dvorište forenzičkog instituta i podmetnuli požar u jednom od laboratorija, a potom su zapalili i automobil s kojim su došli. Zgrada je u tom trenutku bila potpuno prazna i nije bilo ljudskih žrtava, ali je počinjena velika materijalna šteta.