Mirovni proces

Pentagon na neodređeno otkazao zajedničke vojne vježbe s Južnom Korejom

Hina

Reuters

Reuters



Američko ministarstvo obrane objavilo je u petak da na neodređeno otkazuje zajedničke vojne vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje prema obećanju predsjednika Donalda Trumpa na summitu s vođom Sjeverne Koreje i kao podršku diplomatskim pregovorima, prenose u subotu agencije.


»U znak podrške rezultatima summita u Singapuru (…) ministar Mattis je na neodređeno otkazao vojne vježbe«, rekla je glasnogovornica Pentagona Dana White navodeći tri vježbe koje su bile planirane za tri sljedeća mjeseca, prenosi agencija AFP.


Riječ je o vježbama Freedom Guardian, planiranima za kolovoz te dva programa obuke za korejsku mornaricu, rekla je White.




Trump je iznenadio južnokorejskog saveznika kao i američku vojsku kada je objavio otkazivanje zajedničkih vojnih vježbi 12. lipnja nakon povijesnog sastanka u Singapuru sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom.


Pritom je ponovio sjevernokorejske argumente rekavši da su vježbe »provokativne« za Pjongjang i zatim dodao da su »vrlo skupe«.


Nagađao je čak o povlačenju 28.500 američkih vojnika iz Južne Koreje.


Otkazivanje vojnih vježba tada je pozdravljeno kao velika pobjeda za Pjongjang, koji se obvezao sa svoje strane na denuklearizaciju Korejskog poluotoka, ali i kao pobjeda za regionalnu supersilu Kinu.


»Kao potpora novim diplomatskim pregovorima koje vodi državni tajnik Mike Pompeo, dodatne odluke ovisit će o tome bude li Sjeverna koreja nastavila voditi produktivne pregovore u dobroj vjeri«, rekla je White..


Lani je 7500 američkih vojnika i 3000 južnokorejskih sudjelovalo u zajedničkim vojnim vježbama Freedom Guardian za koje je Pentagon redovito tvrdio da se provode u isključivo obrambenu svrhu.