Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Marieke Vervoort

Paraolimpijska prvakinja eutanazijom okončala život: 'Nisam više mogla trpjeti bolove'

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 23. listopad 2019. u 7:03 2019-10-23T07:03:02+02:00

Bolovala je od neizlječive degenerativne bolesti mišića, koja je izazivala konstantnu bol, česte napadaje, paralizirala noge i urokovala gotovo konstantnu nesanicu pa je 2008. godine odlučila potpisati zahtjev za eutanazijom koja je u Belgiji legalizirana

Četrdesetogodišnja belgijska paraolimpijska prvakinja Marieke Vervoort u utorak je odlučila aktivirati zahtjev za eutanazijom i okončala je svoj život, objavio je BBC.

Marieke Vervoort je na Paraolimpijskim igrama 2012. godine u Londonu osvojila zlatnu medalju u utrci u kolicima na 100 metara te srebrnu na 200 metara, dok je četiri godine poslije na Igrama u Rio de Janeiru osvojila srebro na 400 metara, a broncu u utrci na 100 metara.

Bolovala je od neizlječive degenerativne bolesti mišića, koja je izazivala konstantnu bol, česte napadaje, paralizirala noge i urokovala gotovo konstantnu nesanicu pa je 2008. godine odlučila potpisati zahtjev za eutanazijom koja je u Belgiji legalizirana.

»Kad imam epileptički napad, plačem, urlam od boli. Trebam mnogo lijekova protiv bolova. Mnogi su me pitali kako je moguće da imam takve rezultate i da se unatoč bolovima uspijevam smijati. Meni su sport i utrke u kolicima neka vrsta lijeka«, izjavila je Vervoort u opširnom razgovoru za BBC 2016. godine.

»Kad više neću moći izdržati, znam da imam taj papir«, izjavila je Vervoort nakon nastupa u Rio de Janeiru, objašnjavajući zbog čega se odlučila podnijeti zahtjev za eutanazijom.

U službenom priopćenju o njezinoj smrti stoji da je Vervoort »u utorak navečer ispunila svoju želju«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija