Optužbe na račun pape

Papa šuti na tvrdnje da je prikrivao pedofiliju u Crkvi: ‘Neću reći ni riječ o ovome’

Hina

Reuters

Reuters



Papa Franjo odbio je odgovoriti na tvrdnje bivšeg vatikanskog diplomata da je prikrivao slučajeve seksualnog zlostavljanja, prenosi u ponedjeljak BBC.


Nadbiskup Carlo Maria Vigano optužio je papu Franju da je pet godina prije nego je prihvatio ostavku američkog kardinala Theodora McCarricka znao da mu se pripisuju optužbe za seksualno zlostavljanje. Svetog Oca je pozvao da zbog tog propusta i sam napusti dužnost.


Papu su novinari o tim optužbama pitali na letu prema Rimu iz Irske koju je posjetio tijekom vikenda.




Franjo je odgovorio kako neće odgovoriti ni jednu riječ iz pisma nadbiskupa Vigana na jedanaest stranica, piše BBC.


Novinarima je rekao da pažljivo pročitaju Viganov tekst i »procijene sami«.


»Neću reći ni riječ o ovome. Mislim da to priopćenje govori samo za sebe«, istaknuo je Papa.


Objava pisma poklopila se s papinim osvrtom na seksualno zlostavljanje među klerom tijekom posjete Irskoj, zbog čega neki tvrde da se radi o koordiniranom napadu tradicionalista iz katoličke hijerarhije na njega.


»Imate dovoljno novinarskog kapaciteta da dođete do zaključka«, rekao je Franjo novinarima. »Kad prođe malo vremena i nešto zaključite, možda ću tada govoriti«, dodao je.


McCarrick (88) je u srpnju postao prvi katolički kardinal u povijesti koji je dao ostavku zbog optužbi za seksualno zlostavljanje. Posljednji put je neki kardinal napustio dužnost 1927. godine zbog političkog neslaganja s Vatikanom.


U pismu na 11 stranica upućenom katoličkim medijima tijekom Papinog posjeta Irskoj, nadbiskup Carlo Maria Vigano je napisao da je Franji 2013. kazao da je McCarrick suočen s brojnim optužbama za seksualno zlostavljanje niže pozicioniranih sjemeništaraca i svećenika. Kardinal je dao ostavku nakon što je zaključeno da su tvrdnje o zlostavljanju 16-godišnjeg ministranta uvjerljive.


»Papa je barem od 23. lipnja 2013. znao da je McCarrick okorjeli predator«, kazao je Vigano, koji je u to vrijeme bio vatikanski veleposlanik u SAD-u.


»Papa Franjo bi trebao prvi dati dobar primjer kardinalima i biskupima koji su prikrivali McCarrickova zlodjela i dati ostavku zajedno s njima«, poručio je Vigano.


Bivši vatikanski dužnosnik obrušio se na »homoseksualnu mrežu u Crkvi«, a riječ »homoseksualac« u pismu se pojavljuje 18 puta, dok se riječ »dijete« pojavljuje dva puta.