Izbor Večernjakova pečata

Papa Franjo i Benedikt XVI proglašeni osobama godine

Hina

Posebno priznanje papi Franji na audijenciji u Vatikanu ranije je uručio glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković.



MOSTAR Papa Franjo i papa Benedikt XVI. proglašeni su osobama godine za 2013. po ocjeni Večernjakova ocjenjivačkog suda na manifestaciji Večernjakovog pečata koja je u četvrtak održana u Mostaru, a kojoj su supokrovitelji bili predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.


Posebno priznanje papi Franji na audijenciji u Vatikanu ranije je uručio glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković.


Kako su objasnili iz Ocjenjivačkoga suda Večernjeg lista BiH dvojica papa su ostavili najviše traga u svijetu, a svojim porukama na poseban način i u Bosni i Hercegovini, zbog čega ova ova manifestacija nosi naziv Pečat za mir.




Prigodno se na priznanju u video poruci papi Benediktu XVI. zahvalio državni tajnik Svete stolice kardinal Pietro Parolin.


U obraćanju bosanskohercegovačkoj javnosti tijekom televizijskog prijenosa manifestacije Večernjakovog pečata predsjednik Hrvatskog sabora Leko rekao je da je cilj Hrvatske da se uspostavi sinergija koja je jako bitna za odnose unutar jugoistočne Europe i u kontekstu bosanskohercegovačkog približavanja Europskoj uniji.


“Hrvatska može dobro prenositi ta iskustva u BiH koliko to BiH može apsorbirati”, rekao je Leko. Pri tome je naveo da je najvažnije u BiH očuvati mir koji će biti temeljen na razumijevanju, toleranciji i uvažavanju različitosti. Zato je posebno važnim ocijenio što ovogodišnja manifestacija upravo nosi naziv Pečat za mir.


Na 100. godišnjicu od početka Prvog svjetskog rata dogodilo se i svojevrsno povijesno pomirenje. Miloni von Habsburg, jednoj od nasljednica austrougarske carske obitelji priznanje je uručio Gavrilo Mile Princip, jedan od rodbine atentatora Gavrila Principa na austrougarskog prijestolonasljednika Franje Ferdinanda koje se dogodilo 1914. godine u Sarajevu i bilo je neposredni povod za izbijanje Prvog svjetskog rata. Pečat za međureligijski dijalog je dobio poglavar Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović. Sportski uspjeh godine je nogometna reprezentacija BiH, dok je sportaš godine u BiH Ivan Dodig.


Srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić dobio je priznanje regionalnog političkog lidera, dok je Njemačkoj uručeno priznanje za doprinos približavanja BiH i regije Europskoj uniji.