Uoči parlamentarnih izbora

PRIJETI ORBANIZACIJA SLOVENIJE? U anketama vodi konzervativac Janša, 40 posto birača još neodlučno

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Janša za kojega stranke ljevice upozoravaju da će »orbanizirati« Sloveniju upozorava na problem migracija i često to koristi u predizbornim nastupima, ali u prvi plan ističe da će »uvesti red« u državnu upravu i javno zdravstvo kojim su mnogi nezadovoljni



LJUBLJANA Slovenska demokratska stranka (SDS) kojoj je već 24 godina na čelu Janez Janša u znatnoj je prednosti pred političkim konkurentima malo više od dva tjedna pred parlamentarne izbore 3. lipnja, no skoro 40 posto birača još ne zna kome će dati svoj glas, pokazala je u srijedu anketa agencije Mediana za portal Siol.net i televizijsku postaju Planet TV.


Anketa na 750 ispitanika napravljena zadnjih pet dana stranci bivšeg premijera i čelnika sadašnje konzervativne oporbe daje 15,5 posto glasova, na drugom je mjestu Lista Marjana Šarca (LMŠ) s 8,6 posto, a na trećem Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana sa 6,8 posto.


Mandate u novom parlamentu, sudeći po ispitivanju, dobit će još Stranka modernoga centra (SMC) Mire Cerar s 4,8 posto potpore, Ljevica 4,4 posto i Demokratski umirovljenici (DESUS) Karla Erjavca 4 posto, a na dobivanje ponekog mandata mogu još računati stranka bivše premijerke Alenke Bratušek, demokršćani Mateja Tonina i »nacionalisti« Zmage Jelinčiča.




I većina dosadašnjih ispitivanja pokazala je da na dobivanje relativne većine u 90-članskom parlamentu mogu računati samo Janšina, Židanova ili Šarčeva stranka, od čega ovisi tko će dobiti mandat za sastav buduće koalicijske vlade.


Janši se pri tome zbog političkog iskustva i duge kampanje koju je vodio iz oporbe daje prednost, no analitičari upozoravaju da je većina stranaka s ljevice i lijevog centra unaprijed najavila da Janšu isključuju iz kombinacija za svoj ulazak u vladu, odnosno da je Janšin »koalicijski potencijal« relativno mali.


Među onima koji bi bili spremni ući u koaliciju s njegovom strankom za sada se spominju samo demokršćani, Slovenska pučka stranka, koja je za sada daleko ispod praga za dobivanje mandata, uz male mogućnosti da bi takvu koaliciju prihvatili Šarec i Jelinčič ako bi na izborima imali uspjeha.


Ispitivanje Meduijane pokazalo je da skoro 40 posto ispitanika još ne zna za koju će od 25 kandidacijskih lista glasovati ili da na izbore neće izaći, što unosi dodatnu nepoznanicu u izborni rezultat koji će po ocjenama promatrača biti tijesan i stvoriti situaciju za dugo čekanje nove vlade.


Izborna kampanja se nastavlja slijedeća dva tjedna kad će doživjeti najveći zamah, pa u odnosu na sadašnje pozicije stranaka nije isključena mogućnost promjena stajališta birača.


Janša za kojega stranke ljevice upozoravaju da će »orbanizirati« Sloveniju upozorava na problem migracija i često to koristi u predizbornim nastupima, ali u prvi plan ističe da će »uvesti red« u državnu upravu i javno zdravstvo kojim su mnogi nezadovoljni.


Janša je bio premijer Slovenije od 2004. do 2008., nakon uvjerljive izborne pobjede, a u međuvremenu je vodio jednu kratkotrajnu vladu 2012., nakon što sastavljanje koalicije nije uspjelo tadašnjem pobjedniku izbora, ljubljanskom gradonačelniku Zoranu Jankoviću, koji je u parlamentu imao najviše mandata.