Međunarodna tržišta

PRIČA JE UPRAVO ‘TRUMPESKNA’: Cijene nafte potonule prema 74 dolara, SAD traži veću opskrbu od OPEC-a

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Američka vlada zatražila je od Saudijske Arabije i nekih drugih proizvođača u sastavu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da povećaju proizvodnju nafte za oko milijun barela dnevno (bpd), objavio je Bloomberg u utorak, navodeći kao izvor upućene izvore.



LONDON – Cijene nafte potonule su u utorak na međunarodnim tržištima prema razini od 74 dolara nakon medijskih izvješća da su Sjedinjene Države zatražile od Saudijske Arabije i drugih velikih izvoznica da povećaju proizvodnju nafte.


Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,09 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, kliznuvši na 74,20 dolara. Prethodnog je dana zaključila trgovanje u minusu 1,5 dolara. Na američkom tržištu barelom se dana trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 64,54 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,06 dolara.


Američka vlada zatražila je od Saudijske Arabije i nekih drugih proizvođača u sastavu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da povećaju proizvodnju nafte za oko milijun barela dnevno (bpd), objavio je Bloomberg u utorak, navodeći kao izvor upućene izvore.




Zahtjev se vremenski poklopio sa skokom maloprodajnih cijena benzina na američkom tržištu na najvišu razinu u više od tri godine. Ujedno se američki predsjednik Donald Trump javno potužio na politiku OPEC-a i na rast cijena nafte.


Nadovezuje se i na odluku Washingtona o ponovnom uvođenju sankcija na iranski izvoz sirove nafte, zbog čega će opskrba svjetskih tržišta biti smanjena za oko milijun barela dnevno, navodi se u izvješću.


„S obzirom na približavanje američkih izbora, očito je da (Trump) želi niže cijene benzina, ali se istodobno otuđuje od ostatka svijeta … Stoga je pitanje hoće li ga itko, osim Saudijske Arabije, saslušati, prihvatiti njegov zahtjev ili surađivati“, tumači Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.


„To izgleda kao intervencija u OPEC-ovu politiku… (SAD) izlazi iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu, što podupire cijene nafte, da bi manje od mjesec dana nakon toga tražili od proizvođača da povećaju proizvodnju … priča je upravo ‘trumpeskna’“, dodao je.


Predstavnici OPEC-a se sastaju u Beču 22. lipnja kako bi odlučili hoće li zajedno sa skupinom neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, povećati proizvodnju kako bi nadoknadili smanjenu ponudu iz Irana i Venezuele.


Saudijska Arabija i Rusija već su raspravljali o povećanju proizvodnje u sklopu OPEC-a i izvan kartela, i to za milijun barela dnevno, kako se 25. svibnja saznalo iz neimenovanih izvora.


Pritom je globalna opskrba naftom ograničena zbog ograničenja proizvodnje koja su stupila na snagu početkom 2017. godine, podsjeća Reuters.


„Odluka o proizvodnji bit će događaj mjeseca ali i ključni faktor u drugoj polovini godine, stoga će i svaka promjena u OPEC-ovoj politici biti velika stvar”, upozorava Oliver Jakob iz Petromatrixa.


OPEC je jutros odvojeno objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 73,56 dolara, što znači da je pala 67 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.