PREZIR PREMA ŽRTVAMA U Srebrenici postavili spomen-ploču koja govori o ubojstvima ‘muslimanskih hordi’

P. N.

foto: ba.n1info.com

foto: ba.n1info.com

Vojislav Pavlović rekao je još da "na sramotu lokalnih vlasti u Srebrenici" njegovo udruženje još ranije nije dobilo odobrenje za postavljanje spomen-ploče "na mjestu gdje su horde Nasera Orića mučile i ubijale Srbe iz Srebrenice i Podrinja".



U Srebrenici, mjestu masovnog zločina i genocida nad bošnjačko/muslimanskim stanovništvom tog kraja, na zgradu stare policijske postaje postavljena je spomen-ploča na kojoj piše: “U slavu i pomen nevino postradalim srpskim žrtvama regije Birač i Podrinja od 1992-1995. godine, počinjenim od strane muslimanskih hordi Srebrenice…” Ovu spomen ploču postavila je udruga građana “Istočna alternativa”, koju vodi stanoviti Vojin Pavlović.


Pavlović je pritom uputio poruku da je postavljanjem spomen-ploče njegovo udruženje željelo “podsjetiti javnost da je upravo u zgradi u kojoj se za vrijeme rata nalazila policijska stanica bio jedan od najstrašnijih logora za Srbe”.


Vojislav Pavlović rekao je još da “na sramotu lokalnih vlasti u Srebrenici” njegovo udruženje još ranije nije dobilo odobrenje za postavljanje spomen-ploče “na mjestu gdje su horde Nasera Orića mučile i ubijale Srbe iz Srebrenice i Podrinja”.




Zamjenik načelnika Srebrenice Hamdija Fejzić naredio je da se ploča ukloni, a za televiziju N1 rekao je da se radi “o provokaciji uoči 11. srpnja” te da “od ranije postoje odluke o ne postavljanju ploča sa sličnim porukama zbog suživota, mira i tolerancije”.


Vijest o srebreničkoj ploči na kojoj se za ubojstva optužuju “muslimanske horde” dočekana je brojnim osudama u bosanskohercegovačkoj javnosti. Na žalost, ovaj incident tek je jedan u dugom nizu incidenata kojima ljudi poput spomenutog Pavlovića javno manifestiraju prezir prema žrtvama jednog od najvećih ratnih zločina nakon Drugog svjetskog rata.