Ukidanje radnih dozvola?

PREGOVORI O BREXITU Hoće li Britanija otvoriti svoje tržište rada hrvatskim državljanima?

Irena Frlan Gašparović

Hoće li državljani Hrvatske na tržištu rada biti izjednačeni s državljanima ostalih zemalja članica EU-a / Foto REUTERS

Hoće li državljani Hrvatske na tržištu rada biti izjednačeni s državljanima ostalih zemalja članica EU-a / Foto REUTERS

Odluka još nije donesena, no uzimamo u obzir koliko je to važno Hrvatskoj, kaže britanski veleposlanik Andrew Dalgleish



ZAGREB – Pregovore Velike Britanije i Europske unije o Brexitu hrvatska Vlada nastoji iskoristiti i kako bi se izborila da Britanija otvori svoje tržište rada hrvatskim državljanima. Neizravno je to prošlog petka potvrdio premijer Andrej Plenković, istaknuvši da je Hrvatska »jasno artikulirala« činjenicu da su hrvatski građani u specifičnoj situaciji jer, za razliku od ostalih Europljana, za rad u Velikoj Britaniji i dalje trebaju radne dozvole.


– Dobili smo jasna jamstva da će status hrvatskih državljana u Velikoj Britaniji biti u cijelosti jednak statusu svih drugih članica EU-a, kazao je nakon prošlotjednog summita EU-a Plenković, dodavši da glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier i njegov tim o tome »detaljno« vode računa. Prema neslužbenim informacijama, Hrvatska je u kontaktu s Europskom komisijom oko tog pitanja koja, pak, o tome komunicira s Britanijom u pregovorima o Brexitu.


Ograničenje koje je trenutno na snazi do 30. lipnja 2018. godine, Britanija može produljiti za još dvije godine, ali pod uvjetom da dokaže da bi otvaranje tržišta za hrvatske državljane dovelo do ozbiljnih poremećaja na njihovom tržištu rada. Hrvatska, kažu diplomatski izvori, smatra da za takvo produljenje nema osnove. Ako Britanija sljedeće godine ukine radne dozvole, hrvatski državljani koji su zakonito boravili u toj zemlji, primjerice na temelju radne dozvole, tijekom pet godina prije tzv. cut-off datuma bili bi u boljoj pravnoj situaciji jer bi bili izjednačeni u pravima s državljanima ostalih zemalja članica EU-a. No, napominju naši izvori, još nije postignut niti dogovor oko »cut-off« datuma nakon kojeg Europljani više ne bi imali automatsko pravo prebivanja i zapošljavanja u Britaniji. EU želi da to bude dan izlaska Britanije iz Unije, u ožujku 2019. godine. S druge strane, ako se Britanija izbori za produljenje restrikcija za dodatne dvije godine, onda bi ograničenje vrijedilo do 2020., što znači i u trenutku izlaska Britanije iz EU-a. Stoga je pitanje kako bi se to odrazilo na status hrvatskih državljana u odnosu na državljane ostalih članica Unije.





Kad je Hrvatska ušla u EU, 13 zemalja članica zadržalo je ograničenja za zapošljavanje hrvatskih državljana. Po isteknu dvije godine (krajem lipnja 2015.), pet država – Britanija, Austrija, Malta, Nizozemska i Slovenija – produljilo je te privremene mjere za još tri godine. U lipnju 2018. godine mogu tražiti produljenje na još dvije godine, pri čemu bi trebale dokazati da bi otvaranje tržišta izazvalo ozbiljne poremećaje na njihovom tržištu rada.



Britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish ističe da je potpuno jasno koliko je pitanje radnih dozvola važno za Hrvatsku, »trenutno možda i važnije od svih drugih pitanja vezanih uz Brexit«.


– Kao što znate, sadašnja ograničenja za zapošljavanje radnika iz Hrvatske istječu u lipnju sljedeće godine. Prema shemi koja vrijedi unutar Europske unije, mi ta ograničenja možemo produljiti još dvije godine, a možemo ih tada i ukinuti. Ovoga trenutka vam još ne mogu reći kakva će biti odluka. No ono što vam mogu reći je da je vlada Velike Britanije apsolutno svjesna važnosti koje to pitanje ima za Hrvatsku i da želimo da nakon Brexita Hrvati u Velikoj Britaniji imaju ista prava – i odgovornosti – kao i svi drugi građani EU-a. Ne bismo se željeli dovesti u situaciju u kojoj imamo jedan režim za Hrvate, a drugi za državljane ostalih EU članica. Odluka još nije donesena, no svakako uzimamo u obzir koliko je to pitanje važno Hrvatskoj, vrijednom bilateralnom partneru Velike Britanije i našoj saveznici u UN-u i NATO-u – poručio je veleposlanik u izjavi za naš list. Napomenuo je pritom i da ograničenja ne znače da su granice Britanije zatvorene za radnike iz Hrvatske.


– I u posljednjih nekoliko godina svjedoci smo koliko je sjajnih ljudi iz Hrvatske otvorilo svoje biznise, urede, profesije u Velikoj Britaniji. Znamo i da su brojni stručnjaci iz različitih područja našli posao u UK-u. Kao što oduvijek ponavljamo, strani radnici pridonose i uvijek su pridonosili našem gospodarstvu – istaknuo je Dalgleish.