Eksalacija sukoba

POSLJEDICE TRUMPOVE POLITIKE: Danas je palestinski ‘Dan gnjeva’. U prosvjedima jedan Palestinac ubijen, ozlijeđeni deseci

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

Po cijelom arapskom i muslimanskom svijetu u petak su tisuće prosvjednika izašle na ulice izražavajući solidarnost s Palestincima i gnjev zbog Trumpovog raskidanja s desetljećima dugom politikom Sjedinjenih Država spram Jeruzalema.



JERUZALEM/GAZA – Tisuće Palestinaca je prosvjedovalo, deseci su ozlijeđeni a najmanje je jedan ubijen u sukobu s izraelskim vojnicima u petak na »dan gnjeva« zbog odluke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem za izraelsku prijestolnicu.


Po cijelom arapskom i muslimanskom svijetu u petak su tisuće prosvjednika izašle na ulice izražavajući solidarnost s Palestincima i gnjev zbog Trumpovog raskidanja s desetljećima dugom politikom Sjedinjenih Država spram Jeruzalema.


Izraelski vojnici ustrijelili su jednog Palestinca blizu granice s Gazom i to je prva potvrđena pogibija u dva dana nemira.




Izraelska vojska je rekla da su stotine Palestinaca kotrljale goruće automobilske gume i bacali kamenje na vojnike s druge strane granice.


»Tijekom nemira vojnici izraelske vojske selektivno su zapucali na dvojicu glavnih podstrekača, a pogotci su potvrđeni«, rekla je vojska.


Više od 80 Palestinaca ozlijeđeno je na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi u izraelskoj paljbi bojnim streljivom i gumenim mecima, rekla je palestinska hitna služba Crvenog polumjeseca.


Deseci su još trebali pomoć zbog udisanja suzavac. U četvrtak je u prosvjedima ranjena 31 osoba.


Po završetku molitve u džamiji al Aqsa u Jeruzalemu vjernici su krenuli prema vratima izraelskog starog grada uzvikujući »Jeruzalem je naš, Jeruzalem je naša prijestolnica« i »Ne trebamo prazne riječi, trebamo kamenje i kalašnjikove«. Između prosvjednika i policije došlo je do manjih sukoba.


U Hebronu, Betlehemu i Nablusu deseci Palestinaca bacali su kamenje na izraelske vojnike koji su uzvratili suzavcem.


U Gazi koju nadzire islamistički Hamas vjernike se preko zvučnika na džamijama pozivalo na prosvjede. Hamas je pozvao na novi palestinski ustanak poput »intifada« 1987-1993 i 2000-2005 u kojima su poginule tisuće Palestinaca i tisuću Izraelaca.


Trumpova objava u srijedu o priznanju Jeruzalema za prijestolnicu Izraela razbjesnila je arapski svijet i zabrinula zapadne saveznike SAD-a.


Američki predsjednici dosad su se suzdržavali proglasiti Jeruzalem izraelskim glavnim gradom, unatoč izraelskim pritiscima, u želji da ostanu neutralni u mirovnom procesu.


Status Jeruzalema je pitanje svih pitanja u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu jer Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.