Nježnosti

POČELO JE POLJUPCEM Kako je Juncker šarmirao Trumpa i spriječio transatlantski trgovinski rat

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



Nakon što je pao dogovor predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom o otklanjanju prijetnje carina na europske automobile, čime je izbjegnut transatlantski trgovinski rat, europski poslovni krugovi Junckera su proglasili herojem. Dva tjedna nakon što je izražena sumnja u njegovu fizičku spremnost i sposobnost da obavi posao s Trumpom, predsjednik Europske komisije se sada može naslađivati uspjehom zbog dobrog dogovora s Bijelom kućom. Sredinom srpnja na summitu NATO-a, gdje se Trump obrušio na svoje europske saveznike, Juncker je viđen kako bespomoćno tetura, do te mjere da su ga premijeri Nizozemske i Portugala trebali pridržavati te je na kraju odveden u invalidskim kolicima, a njegov ured ga je morao braniti od optužbi da je bio mrtav pijan. No, bivši luksemburški premijer i 30-godišnji veteran dobro upoznat s političkim cjenkanjem iza zatvorenih vrata, kao i njegovi savjetnici, upozoravaju da postignuti dogovor ima svojih ogrničenja, imajući na umu Trumpovu prevrtljivost. Iako su njemački proizvođači automobila sretni što im je Juncker kupio vrijeme razgovorima o slobodnijoj trgovini, Francuska zvuči puno opreznije kada je u pitanju uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda. Trump je pristao riješiti spor oko carina na čelik i aluminij i odustao je od novih sankcija, ali će EU zato raditi na olakšavanju uvoza iz SAD-a, uključujući soju i prirodni plin. Europske vlade uglavnom su pune hvale na račun strategije EK-a, ali ne kriju ni oduševljenje osobnim šarmom Junckera kao »starog lisca«.


Trump i Juncker / Foto Reuters


Trump i Juncker / Foto Reuters



Izmjenjivanje nježnosti




Fotografija Junckera kako udjeljuje poljupce Trumpu, što je već postalo zaštitni znak čelnika EK-a, pokazala je da je Juncker izmjenjivanjem nježnosti stvorio ugodnu atmosferu za razgovore dvojice čelnika. Odgovor je bio vrlo brz jer se Trump odmah latio Twittera i pisao o »ljubavi« koja vlada preko Atlantika. »Puno ljubavi je ugrađeno u pripreme sastanka«, kazao je diplomat jedne članice EU-a u Bruxellesu. »Juncker zna kako ukrotiti Trumpa«, napisao je bečki Der Standard naklonjen ljevici, opisavši postignuti dogovor kao »remek djelo«. »Stari je lisac pokazao da diplomacijom može pronaći izlaz i iz najtežih političkih situacija«, dodaje list. Juncker je za Politico izjavio da je pregovorima pridonijela činjenica da se oni »iznenađujuće dobro slažu« te da je svoje argumente iznosio čvrsto, ali pristojno.


Trump i Juncker / Foto Reuters


Trump i Juncker / Foto Reuters



Prazna slama


»On ne voli one koji mlate praznu slamu«, kazao je Juncker za Trumpa. Čak su i njemački Zeleni u parlamentu zahvalili Junckeru na njegovom »postignuću«. Svi se slažu da s nepredvidljivim Trumpom uvijek postoji veliko »ali«, ali da je vođenje pregovora pokazalo »stvarni potencijal europskog liderstva«. »Postignut je iskorak koji će izbjeći trgovinski rat i sačuvati milijune radnih mjesta! Izvrsno za globalno gospodarstvo!«, napisao je na Twitteru Peter Altmeier, ministar gospodarstva u vladi njemačke kancelarke Angele Merkel. »Ovo je veliki dan za Komisiju, veliki dan za Junckera«, rekao je viši dužnosnik EU-a nakon što je objavljena vijest o dogovoru postignutom u Washingtonu. »Sankcije koje su prijetile i sve ostalo što se moglo jednostrano dogoditi sada je isključeno«, rekao je dužnosnik i dodao da »sve dok se nastavlja dijalog situaciju možemo pretvoriti u pobjedu za sve«. Bruxelles je prije sastanka ublažavao očekivanja da bi čelnik Komisije mogao odvratiti Trumpa od uvođenja novih carina, prije svega na njemačke automobile.