Prosvjed

PARIZ U OČEKIVANJU NEREDA “Žuti prsluci” i danas na ulicama, već su stotine uhićenih

Hina

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner je pozvao miroljubive prosvjednike da se »ne pomiješaju s huliganima«. Također je poručio da se policija sprema na čvrst odgovor nasilnicima



Pariz u subotu ujutro izgleda kao grad duhova – na ulicama vlada pustoš, a muzeji, raskošne robne kuće, trgovine i podzemna željeznica zatvoreni su – jedino su vidljive policijske snage za suzbijanje nereda koje iščekuju mogući okršaj sa »žutim prslucima« i to ne samo u glavnom gradu već i ostalim gradovima i mjestima diljem zemlje, prenose agencije.


Prosvjedi »žutih prsluka« zbog povećanja troškova života ušli su u četvrti tjedan.


Obično je ovo svečano, predbožićno vrijeme kada se kupuju pokloni vrlo živahno, no stanovnici su odlučili ostati u svojima domovima, a turista je tek nekolicina, prenosi Reuters. Deseci ulica u središtu Pariza zatvoreni su za promet, a zatvorene su i glavne turističke atrakcije poput Eiffelovog tornja, muzeja Orsay, umjetničkog centra Pompidou i Louvrea.




Diljem zemlje raspoređeno je 89.000 policajaca, od kojih u Parizu 8000. Policija je izvijestila o 1500 prosvjednika koji su se okupili na Champs Elyseesu, no za sada nema dojava o nasilju.


Prema njemačkoj agenciji dpa, jutros je policija privela 320 prosvjednika. Televizijske kamere su zabilježile nekoliko stotina »žutih prsluka« kako prolaze kroz stroge policijske provjere. Većina je uhićena pod sumnjom da bi mogli pribjeći nasilju, uništavanju ili vandalizmu.


Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner je pozvao miroljubive prosvjednike da se »ne pomiješaju s huliganima«. Također je poručio da se policija sprema na čvrst odgovor nasilnicima.