Ugrožena djeca

Ovo je zaista strašan podatak: Glad, ratovi i bolesti svakog dana u svijetu ubijaju po petsto beba

Hina

Reuters

Reuters

Ukupno je više od 500.000 beba umrlo tijekom toga razdoblja od posljedica sukoba – gladi, napada na bolnice i smanjene pomoći, pokazuju podaci koji ne uključuju djecu izravno poginulu u ratnim operacijama



Izgladnjivanje, bolesti i nedostatak humanitarne pomoći ubijaju po 300 beba dnevno u ratnim zonama diljem svijeta, pri čemu se broj djece koja stradaju zbog posljedica sukoba približava najvišoj razini u 30 godina, upozorila je u petak neprofitna organizacija Save the Children.


Afganistan, Jemen, Južni Sudan, Srednjoafrička Republika i Sirija bile su među najgorim zonama sukoba za djecu u 2017. godini, zaključila je humanitarna organizacija iz analize UN-ovih podataka za petogodišnje razdoblje.


Ukupno je više od 500.000 beba umrlo tijekom toga razdoblja od posljedica sukoba – gladi, napada na bolnice i smanjene pomoći, pokazuju podaci koji ne uključuju djecu izravno poginulu u ratnim operacijama.




»Od Jemena do Sirije i Južnog Sudana, djeca trpe užase oružanih sukoba«, izjavio je Kevin Watkins, glavni izvršni direktor Save the Children.


Četverogodišnji rat u Jemenu ubio je desetke tisuća ljudi, prouzročio kolaps gospodarstva i doveo milijune ljudi na rub gladi, pokazuju podaci UN-a.


Tamošnja djeca su u opasnosti od pothranjenosti, proljeva, kolere i difterije – bolesti koja se širi jednako lako kao i obična prehlada, upozorava Save the Children.


Pet milijuna djece u Africi umrlo je u zadnjih 20 godina jer su im oružani sukobi uskratili pristup osnovnoj zdravstvenoj zaštiti ili čistoj vodi, objavio je medicinski časopis Lancet u lanjskom izvješću.


Save the Children upozorava da je 2017. petina djece u svijetu, njih oko 420 milijuna, živjela u zoni sukoba, što je 30 milijuna više nego godinu prije, a najviše od 1990. godine.


U UN-ovu izvješću navedeni su podaci koji pokazuju da se broj slučajeva teškog nasilja nad djecom – od seksualnog nasilja, preko regrutiranja u vojne postrojbe do uskraćivanja pomoći, s 10.000 u 2010. godini povećao na rekordnih 25.000 u 2017. godini.


Neke dječje žrtve tretiraju se kao kolateralna šteta u bombardiranju urbanih područja. Druga djeca su namjerne mete ubojstava, otmica i novačenja koje provode naoružane skupine, kaže Watkins.


»Rat protiv djece mora se završiti, a oni koji čine zločine nad djecom snositi odgovornost«, poručuje čelnik udruge Save the Children.