Racija u katsini

Oslobođeno još 500 zlostavljanih muškaraca i dječaka iz nigerijske škole

Hina

Reuters

Reuters



KATSINA Policija je u srijedu oslobodila oko 500 muškaraca i dječaka iz islamske škole u sjevernoj Nigeriji, a mnogi od njih bili su vezani lancima i zlostavljani, otkrili su policijski izvori o novoj policijskoj operaciji.


Racija u Katsini bila je treća takva operacija u manje od mjesec dana. Ukupno je oslobođeno oko 1000 ljudi.


Vlada predsjednika Muhammada Buharija pod pritiskom je da poduzme hitne akcije kako bi oslobodila potencijalno tisuće druge djece iz sličnih škola diljem Nigerije.




Krajem rujna policija je pronašla više od 300 učenika i studenata raznih državljanstava, zatvorenih i okovanih u kući strave u susjednoj Kaduni.


Voditelji škole su ih držali u neljudskim i ponižavajućim uvjetima pod krinkom da ih podučavaju Kuranu i da ih pedagoški čeliče, objasnio je glasnogovornik policije države Kaduna gdje su zarobljenici bili prikovani uz zidove, a neki su bili toliko jako pretučeni da nisu mogli sami hodati.


Uhićen je vlasnik nigerijske škole i još pet članova osoblja, otkrila su dva izvora.


Policija je odbila komentirati raciju i blokirala je pristup mjestu događaja.


U najvećem nigerijskom gradu Lagosu policija je 30. rujna oslobodila 19 žena i djevojaka koje su većinom bile otete, nakon čega su ih silovali otmičari koji su planirali prodati bebe.