Strasbourg

Orban pred Europskim parlamentom brani mađarske protumigrantske mjere

P. N.

Reuters

Reuters



Zastupnici Europskog parlamenta saslušat će u utorak u Strasbourgu mađarskog premijera Viktora Orbana kako bi odlučili treba li EU poduzeti mjere protiv Mađarske u svrhu uklanjanja »rizika od teškog kršenja svojih vrijednosti« u toj zemlji.


Orban planira »otvoreno i iskreno« braniti svoja stajališta pred Europskim parlamentom, koji će odlučiti hoće li pokrenuti korake koji bi mogli dovesti do političkih sankcija protiv Mađarske.


Europski zastupnici raspravljat će o izvješću o Mađarskoj i mogućem pokretanju članka 7 Ugovora o EU. U ekstremnom slučaju, ovaj članak predviđa ukidanje glasačkih prava zemlji koja krši europske vrijednosti. Glasovanje o Mađarskoj bit će u srijedu.




Budimpešta tvrdi da su njezine protuimigrantske mjere i obrana suverenih prava u skladu s raspoloženjem europskih birača, koji će izabrati novi saziv parlamenta u Strasbourgu u svibnju iduće godine.


Međutim, Judith Sargentini, koja će predvoditi glasovanje u srijedu o tome hoće li biti poduzete mjere protiv Mađarske, upozorila je svoje kolege zastupnike da su u pitanju temeljne vrijednosti EU-a


»Želite li vladavinu zakona?«, upitala je Sargentini, zastupnica Zelenih iz Nizozemske.


Njezina predložena rezolucija upozorava da akcije Mađarske predstavljaju sustavnu prijetnju temeljnim demokratskim vrijednostima EU-a.


U njoj se izražava zabrinutost glede neovisnosti mađarskog pravosuđa, korupcije, slobode izražavanja, akademske slobode, vjerske slobode kao i prava manjina i izbjeglica.


Protivljenje Orbanovoj viziji ne dolazi samo s ljevice. Zbog njegovih stajališta uznemirenost se pojavila i u redovima Europske pučke stranke (EPP).»Zastupnici desnog centra imaju jasan izbor«, rekao je Guy Verhofstadt, čelnik ALDE grupe.

»Podržite slobodu i vrijednosti EU-a sankcionirajući Orbana ili kapitulirajte pred populistima krajnje desnice koji promoviraju neslobodu«.


I dok su Orbanovi potezi izazvali protivljenje, populisti diljem EU-a ih hvale.


Tako je čelnik krajnje desne austrijske stranke, vicekancelar Heinz-Christian Strache, rekao da bi »rado« pozvao Orbanovu stranku u zajednički blok, a novi talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini također je izrazio divljenje spram Orbana.


Glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs rekao je novinarima u Bruxellesu u ponedjeljak da Orbanova vlada smatra taj prijedlog Europskog parlamenta »lovom na vještice«.