Održivi kompromis

Okončana kriza Unije CDU/CSU

Hina

Sporazum predviđa stvaranje tzv. tranzitnih centara u blizini njemačko-austrijske granice, kamo bi bili smješteni izbjeglice i tražitelji azila koji su već registrirani u nekoj od zemalja Europske unije. Iz tih bi centara izbjeglice bile vraćene u zemlje u kojima su po prvi put registrirane



BERLIN Stranke demokršćanske Unije CDU/CSU postigle su u ponedjeljak navečer kompromis oko izbjegličke politike, čime je okončana višetjedna kriza koja je prijetila raspadom stranačke unije, a time i njemačke Vlade.


“Drago mi je da smo postigli održivi kompromis oko izbjegličkog pitanja i ovaj kompromis mi dopušta da ostanem na poziciji ministra unutarnjih poslova”, rekao je nakon višesatnog sastanka predsjedništva Kršćansko-demokratske unije (CDU) i Kršćansko-socijalne unije (CSU) predsjednik CSU-a Horst Seehofer.


Sporazum predviđa stvaranje tzv. tranzitnih centara u blizini njemačko-austrijske granice, kamo bi bili smješteni izbjeglice i tražitelji azila koji su već registrirani u nekoj od zemalja Europske unije. Iz tih bi centara izbjeglice bile vraćene u zemlje u kojima su po prvi put registrirane.




To je bio i glavni zahtjev ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera, koji je prošle noći nakon višesatnog sastanka predsjedništva CSU-a prijetio ostavkom na sve položaje.


Kancelarka Angela Merkel odbijala je jednostrane poteze Njemačke zahtijevajući prvo dogovor s europskim partnerima, zbog čega se rasplamsala kriza unutar Unije CDU/CSU, koja je prijetila raspadom Unije, a time i savezne Vlade.  


Merkel smatra da je postignuti kompromis “u duhu dogovora s europskim partnerima”.


Ona je proteklog tjedna na samitu EU-a postigla dogovor s većinom zemalja članica, no do večerašnjeg kompromisa Seehofer je taj dogovor ocjenjivao kao nedostatan.


Tijekom večeri bi trebao biti održan i sastanak koalicijskog odbora, kojem bi prisustvovali i predstavnici Socijaldemokratse stranke Njemačke (SPD), koja s Unijom CDU/CSU na saveznoj razini tvori vladajuću većinu. SPD je najavio otpor nekim točkama iz dogovora.