Kriza u Perzijskom zaljevu

Odgovor Katara na prijetnje: Povećat ćemo proizvodnju plina za 30 posto

Hina

Reuters

Reuters



Katar je u utorak objavio da će povećati proizvodnju prirodnog plina za 30 posto u idućih nekoliko godina u kontekstu pritiska susjednih zemalja u aktualnoj diplomatskoj krizi.


Emirat namjerava do 2024. godine povećati proizvodnju prirodnog plina na 100 milijuna tona godišnje, kazao je na konferenciji za novinstvo čelnik Qatar Petroleuma Saad Šerida Al-Kaabi.


»Novi projekt ojačat će vodeću poziciju Katara«, dodao je Kaabi.




Katar je vodeći proizvođač ukapljenog prirodnog plina u svijetu. Trenutno se proizvodi 77 milijuna tona plina godišnje a planirano povećanje odgovara povećanju proizvodnje nafte za šest milijuna barela dnevno, pojasnio je čelnik katarske energetske kompanije.


Katarska najava veće proizvodnje plina poklopila se s izbijanjem najteže diplomatske krize u regiji Perzijskog zaljeva u više godina nakon što su Saudijska Arabija i njezini saveznici uveli Dohi opsežan embargo.


Iz odabranog trenutka za najavu vjerojatno će se iščitavati ekonomski ali i politički motivi.


Katar je u ponedjeljak odgovorio na 13 zahtjeva koji su mu susjedi postavili kao uvjet za ukidanje sankcija.


Prema riječima čelnika katarske naftne kompanije, Doha želi povećavati proizvodnju kroz zajednička ulaganja s međunarodnim kompanijama.


Kaabi je ipak naglasio da će emirat ustrajati u realizaciji plana čak i ako Saudijska Arabija i njezini saveznici ostvare prijetnju i uvedu sankcije međunarodnim kompanijama za suradnju s Katarom u slučaju da Doha ne udovolji postavljenim zahtjevima.


»Ne bude li nijedna kompanija voljna surađivati s nama, sami ćemo proizvoditi 100 milijuna tona«, naglasio je.