Zatočeni u pećini

Odgođeno spašavanje: Tajlandski dječaci mogu hodati, ali još ne i roniti

Hina

Ronioci se pripremaju za ulazak u pećinu /Reuters

Ronioci se pripremaju za ulazak u pećinu /Reuters

Upitan hoće li se akcija spašavanja tijekom noći obaviti ako počne padati kiša, Narongsak Osotthanakorn je rekao: »Ne, u ovome trenutku dječaci ne mogu roniti«



ZAGREB/CHIANG RAI Dvanaestorica dječaka i njihov trener zarobljeni u potopljenoj pećini na Tajlandu neće biti spašeni tijekom noći »jer ne mogu roniti«, objavili su u petak dužnosnici.


Dječaci su gotovo dva tjedna zarobljeni u kompleksu špilja Tham Luang.


Ušli su kada je špilja bila suha, ali ih je zatekla iznenadna navala kiše koja je potopila sustav.




Bivši ronilac tajlandske mornarice umro je ranije u petak na izlasku iz špilje nakon što je u pećinu donio boce s kisikom.


Govoreći novinarima u petak, guverner pokrajine Chiang Rai rekao je da su dječaci tjelesno spremi hodati, ali ne i izroniti na površinu, prenose agencije.


Upitan hoće li se akcija spašavanja tijekom noći obaviti ako počne padati kiša, Narongsak Osotthanakorn je rekao: »Ne, u ovome trenutku dječaci ne mogu roniti«.


Dodao je da su u dobrom stanju i da imaju dovoljno kisika.


Njihovi roditelji su im u četvrtak poslali pisma, ali guverner nije mogao potvrdili jesu li stigla do dječaka.


Spasioci su dosad izbušili više od stotinu rupa, nadajući se da će tako izravno doći do špilje. Obećavajuće izgleda njih 18, od kojih je najdublja 400 metara, ali guverner nije siguran hoće li na taj način uspjeti stići do dječaka.


U dobi između 11 i 16 godina, dječaci su nestali zajedno sa svojim 25-godišnjim nogometnim trenerom u subotu 23. lipnja kad su ušli u pećinu blizu granice s Mijanmarom i s Laosom.


Ronioci su ih nakon zahtjevne potrage, ronjenja uskim prolazima i mutnim vodama, pronašli kasno u ponedjeljak na uzdignutoj stijeni otprilike četiri kilometra od ulaza u špilju.


Vijest da su dječaci pronađeni nakon 10 dana izazvala je euforiju u Tajlandu.


Još se ne zna kako će izići iz pećine, ali jedna od opcija je da sami pokušaju izaći na površinu, pa su već počeli učiti roniti.


Nakon nekoliko suhih dana, za vikend su najavljene nove padaline.


Rosnioci koji sudjeluju u akciji spašavanja ipak vjeruju da je podzemna operacija još uvijek moguća, unatoč tome što je tajlandski ronilac umro dok je u pećinu donosio boce s kisikom.


Zasad je nejasno je li Saman Kunan (37) umro tako što se njegova boca s kisikom ispraznila ili se pokvarila.