Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
25. ožujka 2019.
Uragan Florence

'Očekujte najgore. Ovo će pogoditi cijelu državu': Na istok SAD-a stiže najgora oluja u zadnjih 30 godina

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 11. rujan 2018. u 11:12 2018-09-11T11:12:29+02:00

Stručnjaci iz Nacionalnog centra za uragane u Miamiju upozoravaju na mogućnost po život opasnih plimnih valova, dugotrajnih obilnih kiša i poplava, osobito ako Florence danima bude prodirala u unutrašnjost teritorija

Američke vlasti naredile su u utorak masovne evakuacije stanovništva uz istočnu obalu SAD-a kojoj se približava uragan Florence, oluja kategorije 4 i najjača u posljednja tri desetljeća.

Guverneri Virginije i i Južne Karoline izdali su nalog za evakuaciju 245.000, odnosno milijun stanovnika uz obale tih saveznih država.

»Ovo je ozbiljna oluja i pogodit će cijelu državu«, rekao je guverner Virginije Ralph Northam. »Svi u Virginiji moraju biti spremni!«.

Očekuje se da će Florence, s vjetrovima koji trenutno pušu od 200 km/h, ojačati kada u četvrtak stigne do kopna, najvjerojatnije na jugoistoku Sjeverne Karoline, uz granicu s Južnom Karolinom.

Guverner Sjeverne Karoline Roy Copper izjavio je na konferenciji za novinare da ta savezna država »očekuje najgore«.

Sjeverna i Južna Karolina, Virginija i Maryland proglasili su izvanredno stanje. Poučeni ranijim iskustvima, stanovnici se pripremaju za oluju, stvarajući zalihe hrane, vode i goriva.

»Jako smo uplašeni, svjesni smo da s ovim nema igre«, rekla je Jeniffer Oosterwyk iz Holden Beacha.

Stručnjaci iz Nacionalnog centra za uragane u Miamiju upozoravaju na mogućnost po život opasnih plimnih valova, dugotrajnih obilnih kiša i poplava, osobito ako Florence danima bude prodirala u unutrašnjost teritorija.

Uragan se kreće brzinom od 20 km na sat u smjeru sjeverozapada i trebao bi u utorak i srijedu prijeći između Bahama i Bermuda.

Američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak najavio da iz sigurnosnih razloga otkazuje skup koji se u petak trebao održati u Jacksonu, u državi Mississippi.

Klasificirana kao oluja kategorije 4 od pet na Satiff-Simpsonovoj ljestvici, Florence je najgori uragan koji ove godine prijeti Americi i prva te snage od 1998. kada je uragan Hugo protutnjao Charlestonom u Južnoj Karolini.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka