Istraga

Objavljen identitet osumnjičenog za napad u Londonu

Hina

Reuters

Reuters



Dan nakon napada automobilom u Londonu u kojem su ozlijeđene tri osobe blizu parlamenta, britanski tisak identificirao je u srijedu osumnjičenog, kojega drži policija, kao Saliha Khatera.


Protuteroristička policija, zadužena za istragu, odbila je potvrditi ime tog 29-godišnjeg Britanca privedenog zbog »sumnje na terorizam«. Nastavila je u srijedu ujutro premetačine započete prethodnog dana navečer u Birminghamu i Nottinghamu.


Istražitelji su ustanovili da je vozilo korišteno u napadu stiglo iz Birminghama u London u ponedjeljak navečer.




Po Telegraphu, osumnjičeni stanuje u četvrti Hall Green u Birminghamu gdje je šef u trgovini. Sudanskog je podrijetla, studirao je na Sveučilištu za znanost i tehnologiju u Khartoumu, po njegovoj Facebook stranici, a u Veliku Britaniju došao je prije pet godina.


Dnevnik navodi da je Salih Khater bio poznat policiji Birminghama. Šef odjela za protuterorizam Neil Basu kazao je u utorak da »nije poznat« londonskoj policiji niti obavještajnoj službi.


Po Timesu, policija pokušava ustanoviti postoji li veza između Saliha Khatera i Khalila Masooda, počinitelja sličnog napada u ožujka 2017. blizu parlamenta u Londonu u kojem je poginulo pet osoba a više desetaka ih je ranjeno.


Khalil Masood stanovao je u Sparbrooku, drugoj četvrti u Birminghamu, desetak minuta udaljenoj od mjesta stanovanja Saliha Khatera.


U napadu vozilom, fordom fiesta, u utorak tri su osobe lakše ozlijeđene, od kojih su dvije nakratko hospitalizirane. Trećoj osobi pružena je medicinska pomoć na licu mjesta.