Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Svjetski čelnici odali počast žrtvama Dana D

Obilježavanje 70 godina od prekretnice 2. svjetskog rata u sjeni ukrajinske krize

Porošenko, Merkel i Putin / Foto REUTERS
Porošenko, Merkel i Putin / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 6. lipanj 2014. u 21:10 2014-06-06T21:10:00+02:00

U fokusu medija bio je prvi susret ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka otkako je Moskva u ožujku anektirala Krim.

ZAGREB/COLLEVILLE-SUR-MER Svečano obilježavanje 70. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji proteklo je u petak u prisjećanju na slogu saveznika i njihove krvave žrtve, dok je diplomatskim kontaktima dominirala ukrajinska kriza, prenose agencije.

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je predstavnike 19 država na međunarodnu svečanost upriličenu na plaži Ouistreham, najistočnijoj lokaciji iskrcavanja 160.000 savezničkih vojnika 6. lipnja 1944.

I dok su sloga saveznika i njihove krvave žrtve bile središnja tema prisjećanja na Dan D, privatnim razgovorima državnika dominirala je Ukrajina.

U fokusu medija bio je prvi susret ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka otkako je Moskva u ožujku anektirala Krim.

Hollande je pozvao Porošenka u Normandiju u posljednji trenutak kao osobnog gosta ne bi li probio led između Moskve i Kijeva.

Putin i Porošenko razgovarali su 15 minuta prije ručka.

Hollandeov ured objavio je da su Putin i Porošenko dogovorili da će za nekoliko dana početi detaljne pregovore o prekidu vatre između vladinih snaga i proruskih separatista u istočnoj Ukrajini.

Razgovarali su i o ruskom priznanju Porošenkova izbora te gospodarskim odnosima. Rusija će poslati svojeg veleposlanika na Porošenkovu prisegu u subotu.

Glasnogovornik Kremlja rekao je da su dvojica čelnika pozvala na "brz prekid krvoprolića na jugoistoku Ukrajine kao i sukoba na obje strane."

"Potvrđeno je da ne postoji alternativa mirnom političkom rješenju situacije", istaknuo je.

Obama pozvao Putina da smiri stanje u Ukrajini

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je ruskog čelnika Vladimira Putina tijekom kratkog neformalnog susreta u Francuskoj u petak da iskoristi priliku za ublažavanje napetosti u Ukrajini nakon izbora Petra Porošenko za ukrajinskog predsjednika, priopćila je Bijela kuća.

"Predsjednik Obama jasno je rekao da smirivanje situacije ovisi o Rusiji - njezinom priznanju Petra Porošenka kao legitimnog čelnika Ukrajine, prestanku potpore separatistima u istočnoj Ukrajini i zaustavljanju prekogranične opskrbe oružjem", rekao je zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes novinarima koji su pratili Obamu na komemoracijama povodom Dana D u Francuskoj.

"Ako Rusija iskoristi tu priliku za priznavanje i rad s novom vladom u Kijevu, predsjednik Obama je dao naznake da bi bi se mogle stvoriti mogućnosti za smanjenje napetosti", dodao je.

Putin se prije ručka susreo i s Obamom. To je također bio kratak, "neformalan" razgovor od 10-15 minuta, objavila je Bijela kuća.

Pred 45-minutni službeni program, koji je počeo s gotovo sat vremena zakašnjenja, Hollande je odao počast "živim svjedocima" onoga što se dogodilo na tom mjestu 1944. i prisjetio se svih žrtava nacizma, uključujući njemačke.

"Hvala Vam što se bili ovdje u ljeto 44.", kazao je tisuću bivših boraca Dana D koji su nazočili svečanosti. "Uvijek ćete biti ovdje duhom", kazao je, prenosi France Presse.

Po dolasku na plažu, poznatiju pod ratnim imenom Sword Beach, američki predsjednik Barack Obama i kraljica Elizabeta II. također su pozdravili nekoliko veterana.

Prije toga su ručali u dvorcu Benouville zajedno s drugim šefovima država. Tom prilikom došlo je i do dugoočekivanog rukovanja ruskog predsjednika Vladimira Putina i novog ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

Na francusko-američkoj svečanosti na američkom groblju u Colleville-sur-Mer, pored plaže Omaha Beach na kojoj su se vodili najžešći sukobi, Obama je u svojem govoru istaknuo da su se vojnici tada borili kako bi promijenili ne samo tijek rata nego tijek povijesti čovječanstva.

"Naša pobjeda u tom ratu nije bila presudna samo za jedno stoljeće, nego je oblikovala sigurnost i dobrobit svih budućih naraštaja", kazao je. "Omaha Beach u Normandiji bila je mostobran demokracije", istaknuo je.

Francuska "nikada neće zaboraviti koliko duguje Sjedinjenim Državama", istaknuo je Hollande.

Hollande je također pozdravio "hrabrost Crvene Armije" i "presudan doprinos naroda bivšeg Sovjetskog Saveza" pobjedi saveznika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.