Ozbiljno upozorenje

Novo istraživanje UN-a: Svako sedmo dijete u svijetu udiše otrovan zrak

Hina

Reuters

Reuters

Gotovo svako sedmo dijete u svijetu udiše zrak koji je najmanje šest puta zagađeniji od međunarodnih smjernica, pokazuje novo istraživanje UNICEF-a, upozoravajući da je zagađenje zraka jedan od glavnih čimbenika smrtnosti djece



Gotovo 300 milijuna djece živi u krajevima u kojima je zrak toliko zagađen da može biti ozbiljno štetan za zdravlje, pa čak i za razvoj njihova mozga, objavio je u ponedjeljak UN.


Gotovo svako sedmo dijete u svijetu udiše zrak koji je najmanje šest puta zagađeniji od međunarodnih smjernica, pokazuje novo istraživanje UNICEF-a, upozoravajući da je zagađenje zraka jedan od glavnih čimbenika smrtnosti djece.


UNICEF je istraživanje pod nazivom »Očistite zrak radi djece« objavio tjedan dana prije godišnje UN-ove konferencije o klimatskim promjenama u Maroku koja se održava od 7. do 18. studenoga.




Agencija, koja se bori za prava i dobrobit djece, poziva svjetske čelnike da hitno djeluju kako bi smanjili zagađenje zraka u svojim državama.


»Zagađenje zraka važan je čimbenik u smrti gotovo 600.000 djece mlađe od pet godina svake godine i prijeti životima i budućnosti još milijuna svaki dan«, rekao je Anthony Lake, izvršni direktor UNICEF-a.


»Zagađivači ne da samo štete razvoju pluća kod djece nego mogu prijeći i krvno-moždanu barijeru i trajno oštetiti njihov mozak u razvoju i time ugroziti njihovu budućnost. Nijedno društvo ne može si dopustiti da ignorira zagađenje zraka.«


Zagađeni zrak već stoji uzrokuje štetu u vrijednosti 0,3 posto svjetskog BDP-a, upozorava UNICEF. Očekuje se da će se ti troškovi povećati na oko 1 posto BDP-a do 2060. godine jer se zagađenje u mnogim dijelovima svijeta pogoršava.


UNICEF kao dokaz ističe satelitske snimke koje potvrđuju da oko dvije milijarde djece živi u područjima u kojima zagađenje zraka premašuje smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o minimalnim standardima kvalitete zrake.


Zrak je zagađen zbog prometnih emisija, fosilnih goriva, prašine, paljenja otpada i drugih zagađivača.


Najviše djece u zagađenim područjima živi u Južnoj Aziji, gotovo 620 milijuna, a slijede Afrika s 520 milijuna te istočna Azija i Pacifik s 450 milijuna.


Istraživanje je obuhvatilo i zagađenje zraka u kućanstvima, koje je najčešće uzrokovano izgaranjem ugljena i drveta za kuhanje i grijanje.


Zagađen zrak na otvorenom i u kućanstvima izravno je povezan s upalom pluća i drugim respiratornim bolestima koje uzrokuju gotovo svaku desetu smrt kod djece mlađe od pet godina ili gotovo 600.000 djece zbog čega je zagađenje zraka jedna od glavnih opasnosti za zdravlje djece, navodi UNICEF.


Izvješće objašnjava da su djeca osjetljivija na zagađenje zraka jer im se pluća, mozak i imunološki sustav još razvijaju, a respiratorni sustav im je propusniji. Uz to, dišu dvostruko brže od odraslih i udišu više zraka u odnosu na tjelesnu težinu.


UNICEF će zato na 22. UN-ovom sastanku o klimatskim promjenama u Marrakeshu (COP22) pozvati svjetske čelnike da hitno djeluju kako bi bolje zaštitili djecu.


Vlade bi trebale smanjiti emisije od fosilnih goriva i povećati ulaganja u održivu energiju i niskougljični gospodarski razvoj. Agencija poziva također na bolje praćenje zagađenja zraka, koje može jako varirati, kako bi ljudi mogli smanjiti izloženost. Preporučuje se isto tako poboljšanje pristupa djece dobroj zdravstvenoj skrbi te dojenje tijekom prvih šest mjeseci života kako bi se spriječile upale pluća.


»Smanjenje zagađenja zraka jedna je od najvažnijih stvari koje možemo učiniti za djecu«, zaključuje UNICEF.