Švedska akademija

Nobelova nagrada za mir Greti Thunberg? Za književnost se traže dva imena

Hina

REUTERS

REUTERS

Sezona Nobela kreće u ponedjeljak s nagradom za medicinu, a zatim slijede fizika i kemija. Završava se 14. listopada nagradom za ekonomiju.



Stručnjaci su oprezni, ali kladioničari daju velike izglede tinejdžerskoj aktivistici protiv klimatskih promjena Greti Thunberg za osvajanje Nobelove nagrade za mir idući tjedan, kada će biti okrunjena i dva laureata iz svijeta književnosti budući da je prošlogodišnje proglašenje na tom polju bilo odgođeno zbog skandala sa seksualnim zlostavljanjem.


Koeficijenti kladionica poput Ladbrokesa pokazuju da je 16-godišnja aktivistica glavna favoritkinja nagrade za mir nakon što je pokrenula školske prosvjede koji su nadahnuli milijune da se pridruže pokretu »Petak za budućnost«.


Međutim, bilo kakvo predviđanje neizvjesno je budući da se popis kandidata koji razmatra Nobelov odbor javno ne objavljuje, a stručnjaci su još uvijek podijeljeni oko toga postoji li izravna veza između klime i nasilnih sukoba.




Dan prije objave dobitnika Nobelove nagrade za mir 11. listopada u Oslu, Švedska akademija otkrit će u Stockholmu dva dobitnika nagrade za književnost.


To književno tijelo pokušava vratiti ugled nakon što su u prošlogodišnjem skandalu na površinu isplivala spletkarenja njegovih članova, sukobi interesa i seksualno zlostavljanje.Dugo smatrani nositeljima švedske kulture, članovi Akademije međusobno su se blatili i klevetali u medijima pa je sedmero od 18 članova podnijelo ostavke. Objava dobitnika morala je prvi put u 70 godina biti odgođena jer je institucija ostala bez kvoruma.

Ovo godine bit će dodijeljene nagrade za književnost za 2018. i 2019. godinu a uz svaku ide zlatna medalja i devet milijuna kruna (830.000 eura).


Osim ako je »dobitnik ili dobitnici« ne odbiju jer je smatraju kompromitiranom, upozorila je Madelaine Levy, književna kritičarka švedskog dnevnika Svenska Dagbladet.


Svake godine književni krugovi prepuni su nagađanja koja su često više odraz vlastitih želja nego stvaran uvid u sklonost Akademije.


Tako i sada kolaju imena poljske spisateljice Olge Tokarczuk, kenijskog pisca Ngugija Wa Thiong’oa, Albanca Ismaila Kadarea, američke spisateljice Joyce Carol Oates i neizostavnog Japanca Harukija Murakamija.


Očekuje se da će Akademija ove godine pokušati izbjeći kontroverze i da će joj odabir biti konzervativan ta da će među laureatima biti bar jedna žena.


Neuobičajena odluka iz 2016. kada je Nobelom za književnost ovjenčan Bobu Dylan razbjesnila je tradicionaliste.


Stoga je svojevrsno iskupljenje bilo to što je godinu poslije nagrada pripala Kazuoju Ishigurou, britanskom piscu japanskog porijekla čije je najpoznatije djelo roman »Na kraju dana«.


Francusko-švedski Weinstein


Problemi za Švedsku akademiju počeli su u studenome 2017. kada je 18 žena progovorilo za medije i optužilo francuskog umjetnika Jean-Claude Arnaulta za seksualni napad, silovanje i uznemiravanje. Arnaultova supruga je članica Akademije Katarina Frostenson.


Optužbe na njegov račun izazvale su raskol u toj uglednoj instituciji i žestoku borbu za vlast.


U krajnje rijetkom potezu, pokrovitelj Akademije kralj Karlo XVI. Gustav odobrio je promjene statuta iz 1786. po kojem je članstvo u Švedskoj akademiji bilo je doživotno te članovi nisu mogli podnijeti ostavku.


Arnault je osuđen za silovanje i služi dvoipogodišnju zatvorsku kaznu, a njegova supruga napustila je Akademiju.


Akademija je imenovala nove članove i obvezala se na veću transparentnost.


Nobelova nagrada za mir ide Greti?


Prošle godine Nobelova nagrada za mir dodijeljena je kongoansom ginekologu Denisu Mukwegeu i jazidskoj aktivistici Nadiji Murad za borbu protiv korištenja seksualnog nasilja kao oružja u ratu.


Ovogodišnja favoritkinja kladionica je švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg koja je nedavno osvojila najviše priznanje Amnesty Internationala.


Šesnaestogodišnjakinja je mobilizirala milijune mladih otkako je sama pokrenula svoj »Školski štrajk za klimu» ispred švedskog parlamenta u kolovozu 2018.


»To što je ona učinila tijekom prošle godine je izvanredno«, rekao je Dan Smith, direktor štokholmskog Međunarodnog istraživačkog instituta za mir (SIPRI).


»Klimatske promjene su pitanje koje je snažno povezano sa sigurnošću i mirom«, tvrdi.


Međutim, njegov kolega u Istraživačkom institutu za mir u Oslu, Henrik Urdal, ne vjeruje da će Greta dobiti Nobela.


»To je krajnje malo vjerojatno«, kazao je, ističući njezinu mladost i činjenicu da veza između klimatskih promjena i oružanih sukoba nije dokazana.


Kao mogući dobitnici spominju se i etiopski premijer Abiy Ahmed, koji je postigao mir s Eritrejom, i nevladine udruge, uključujući Reportere bez granica i Odbor za zaštitu novinara (CPJ).


Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade primio je 301 nominaciju ove godine, ali nikada ne otkriva imena.


Sezona Nobela kreće u ponedjeljak s nagradom za medicinu, a zatim slijede fizika i kemija. Završava se 14. listopada nagradom za ekonomiju.