Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 4
Sutra: 14° 14° 4
22. studenoga 2019.
Presuda

Nizozemci se i dalje spore - je li Crni Petar rasistički simbol?

Ilustracija Pixabay
Ilustracija Pixabay
Autor:
Objavljeno: 16. studeni 2018. u 9:03 2018-11-16T09:03:56+01:00

Nizozemski je sud odbacio zahtjev boraca protiv rasizma da se na javnoj televiziji zabrani prikazivanje Crnog Petra, lika iz nizozemske blagdanske tradicije, ali je pozvao na javnu raspravu o običajima koji očito izazivaju prijepore.

Amsterdamski okružni sud odbacio je zahtjev iz tehničkih razloga, odnosno uz obrazloženje da je podnesen preblizu početka blagdanske sezone i ne stigne se raspraviti.
Sudac Antoon Schotman, međutim, smatra da se o osjetljivim pitanjima iz nizozemske kolonijalne prošlosti treba nastaviti razgovarati.

»Nema sumnje da se Crni Petar mijenja. Neki vjeruju da se mijenja presporo, i to je u redu. Drugi vjeruju da sve ide prebrzo... Važno je da se diskusija nastavi«, kazao je Schotman.

Crni Petar, odnosno Zwarte Piet na nizozemskom, izaziva prosvjede već godinama. I protivnici i zagovornici Crnog Petra svoje stavove brane vrlo strastveno pa je znalo biti i nasilja i uhićenja.

Po nizozemskim blagdanskim običajima, Crni Petar pratitelj je svetog Nikole, što je uloga koju u srednjoeuropskoj tradiciji ima Krampus.

Obično ga se prikazuje kao malenoga crnca s kovrčavom perikom i crveno našminkanim usnicama. Prvi se put pojavio u priči dječjeg pisca Jana Schenkmana u 19. stoljeću.

Zadnjih je godina u Nizozemskoj sve više onih koji misle da je takvo prikazivanje pogrdno i rasističko.

Pristaše Crnog Petra, nestašnog vragolana, kažu da je on tradicionalna, pozitivna, vesela figura i negiraju bilo kakav rasizam u tome.

Prije tri godine je UN-ov odbor za suzbijanje rasne diskriminacije pozvao nizozemske vlasti da preprave tradiciju »jer je mnogi ljudi afričkog podrijetla doživljavaju kao zaostatak iz robovlasničkih vremena«.

Nizozemska je stoljećima bila velika kolonijalna sila s posjedima od Kariba do Indonezije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.