Afera Dieselgate

Nisu čuli za sinkopu: Sedam godina zatvora za direktora Volkswagena

Hina

foto: pxhere.com

foto: pxhere.com

Volkswagen je u SAD-u već morao platiti više od 22 milijarde dolara za popravak i otkup gotovo 600.000 automobila – među kojima ih je najmanje 100.000 bilo opremljeno 2– i 3-litrenim motorom – a njihovim vlasnicima isplatiti odštetu. 



WASHINGTON – Direktor njemačke tvornice automobila Volkswagen koji je početkom godine uhićen u Sjedinjenim Državama u okviru afere poznate kao Dieselgate, osuđen je u srijedu na najveću moguću kaznu od sedam godina zatvora na američkom sudu.


Oliver Schmidt (48), njemački državljanin, koji je priznao krivnju u zamjenu za smanjenje kazne, mora platiti i novčanu kaznu u iznosu od 400.000 dolara, rekao je glasnogovornik saveznog suda u Detroitu, u saveznoj državi Michiganu.


Schmidt je na sudu rekao da je »donosio loše odluke i da mu je žao zbog toga«.




Sud je ocijenio da je sudjelovao u prijevari s računalnim programima dizelskih automobila kako bi se zaobišle ekološke kontrole, svjesno lažući američkim vlastima kada su se pojavila pitanja u vezi sa stvarnom potrošnjom tih automobila.


Sedmogodišnja zatvorska kazna obuhvaća pet godina za udruživanje radi počinjenja prijevare i dvije za nepoštovanje zakona o okolišu.


Volkswagen je u SAD-u već morao platiti više od 22 milijarde dolara za popravak i otkup gotovo 600.000 automobila – među kojima ih je najmanje 100.000 bilo opremljeno 2– i 3-litrenim motorom – a njihovim vlasnicima isplatiti odštetu. Računalni programi mogli su skrivati emisije koje su 40 puta premašivale dopuštene razine.


U SAD-u je optuženo ukupno sedam direktora i inženjera VW-a.