Mogli bi učiti

Nijemci zabranjuju radikalno desnu skupinu koja se “furala” na Hitlera: ‘Takvima ovdje nema mjesta’

Hina

Reuters

Reuters



Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) zabranio je u četvrtak radikalno desnu skupinu Combat 18 nakon što je u četvrtak rano ujutro izvršen pretres u više objekata diljem zemlje povezanih s tom organizacijom.


“Današnja zabrana je jasna poruka: ekstremnoj desnici i antisemitizmu nema mjesta u našem društvu”, rekao je Seehofer obrazlažući zabranu.


U obrazloženju se navodi da je organizacija Combat 18, pri čemu 18 stoji za slova A i H abecede odnosno inicijale Adolfa Hitlera, “bliska nacionalsocijalističkoj ideologiji” te da se nasilnim sredstvima bori protiv ustavnopravnog poretka SR Njemačke.




Tijekom pretresa je pronađeno i zaplijenjeno nekoliko prijenosnih računala, nosača zvuka te pribora s oznakama iz razdoblja nacionalsocijalizma. Pronađeno je i nekoliko predmeta koji, kako je priopćeno, potpadaju pod zakon o vatrenom oružju.


Glavna djelatnost grupe Combat 18 bilo je izdavanje i prodaja nosača zvuka s glazbom zabranjenih glazbenih skupina iz ekstremno desnog spektra čime su financirane ostale djelatnosti.Stephan E., osumnjičeni za ubojstvo demokršćanskog političara Waltera Luebkea prošle godine, koji je ubijen zbog svoje politike zaštite izbjeglica, također je njegovao prisni kontakt s organizacijom Combat 18.

Combat 18 slovi i kao oružani ogranak, u Njemačkoj također zabranjene organizacije Blood and Honour (Krv i čast). Godine 2017. nekoliko je pripadnika Combat 18 uhićeno nakon povratka iz Češke gdje su sudjelovali u ilegalnim vojnim vježbama.