Podaci Unicefa

Nevine žrtve sukoba: Više od tri milijuna djece ne može pohađati škole u Afganistanu

Portal Novilist.hr

FOTO/Safar School, 2012., Flickr

FOTO/Safar School, 2012., Flickr

Napadi na škole u Afganistanu su utrostručeni u periodu od 2017. do 2018. godine. 



Prema podatcima kojima raspolaže Unicef, nastavljeni sukobi su do kraja prošle godine zatvorili više od tisuću škola. Time je pola milijuna djece ostalo bez mogućnosti edukacije.


Iako je školovanje, posebice djevojčica, dugo privlačilo nasilne napade u Afganistanu, koji sežu u razdoblje komunističke vlade zemlje, jedan od čimbenika u oštrom porastu je korištenje škola kao registracije birača i biračkih centara za parlamentarne izbore tijekom 2018. godine.


Talibani su u rujnu izričito upozorili studente i učitelje da ne dopuste da se njihove škole koriste za glasovanje. Prije poraza 2001. godine, talibani su zabranili djevojkama da pohađaju škole, a u sukobu su često napadali napore za uspostavom obrazovanja koje smatraju simbolom intervencije NATO-a i SAD-a.




U visokoprofilnom incidentu prošlog ljeta, bombaš samoubojica je detonirao bombu u edukacijskom centru u Kabulu, čime je ubijeno 48 ljudi i ranjeno njih 67.


Porast napada ciljanih na škole znači procjenu od 3,7 milijuna djece u dobi između sedam i sedamnaest godina, koja u Afganistanu ne pohađaju škole.


„Suvisli napadi na škole, ubijanje, ozljeđivanje i otimanje učitelja, kao i prijetnje protiv edukacije, uništavaju nade i snove generacijama djece“, kaže Henrietta Fore iz Unicefa.


Sve manji osjećaj sigurnosti, visoka razina siromaštva i diskriminacija protiv djevojčica, dovela je do povećanja broja djece koja nisu u školi, od 2002. godine, od čega – 60 posto djevojčica.


Prema izvješću prošle jeseni od strane Globalne koalicije za zaštitu obrazovanja od napada, od 2013. do 2017., bilo je najmanje petsto napada na škole.


„Afganistan je jedna od država gdje je najviše zabilježeno vojno korištenje obrazovnih ustanova“, stoji u opisu kojeg prenosi britanski Guardian.


U jeku porasta napada, analitičaru su primijetili da je većina usmjerena na ženske škole, kao i na ženske učenike te profesore.


Prema globalnoj koaliciji, većina je napada koncentrirana „na državnim područjima koji su pod kontrolom paravojnih naoružanih grupa ili grupa koje osporavaju državnu kontrolu“.


Od siječnja do listopada 2018., organizacija je identificirala 45 napada na škole, učenike, učitelje i osoblje, a gotovo se polovica istih odnosi na provinciju Nangarhar gdje ‘Islamska država’ kontrolira značajan teritorij“.


Uzorak nasilja i plašenja profesora je potaknut nedavnim događajima u Farahu (na zapadu Afganistana) gdje je radnicima u prosvjedi dan ultimatum od strane talibana da „uklone sve muške učitelje iz škola za djevojčice“.


Unatoč tome što su lokalne vlasti pokleknule pred zahtjevom, dvije su škole za djevojčice bile mete napada vatrom.