Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Neke slike govore i više od tisuću riječi: Italija izložila rendgenske snimke polomljenih kostiju zlostavljanih žena

Sanda Milinković

Foto Davor Javorovic/PIXSELL

Foto Davor Javorovic/PIXSELL

Posljednjih godina nasilje u obitelji je najčešće prijavljivano kazneno djelo. Strašan je podatak da na jedno prijavljeno djelo nasilja u obitelji dolazi deset neprijavljenih, dok je na jedno prijavljeno djelo seksualnog nasilja njih čak dvadeset neprijavljenih



Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se na današnji dan odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine. Datum je izabran u znak sjećanja na tri sestre koje su brutalno ubijene u Dominikanskoj republici.


Sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal dao je ubiti diktator Rafael Trujillo. Sestre su bile protiv njegovog diktatorskog režima kao političke aktivistice u skupini “Las Mariposas” (leptiri). 


Trujillo je poslao tajnu policiju da ih likvidira i ubojstva prikaže kao prometnu nesreću. Narod se nakon tog čina još više razbjesnio, a brutalna je likvidacija ojačala pokret protiv Trujillovog režima.




Hrabre sestre danas u Dominikanskoj Republici predstavljaju simbol otpora diktaturi i simbol feminističkog otpora. 


Nasilje u obitelji je najčešće prijavljivano kazneno djelo


Nasilje nad ženama nije nešto što se događalo davno niti je nešto što se prestalo događati. Svakodnevno smo svjedoci brojnih oblika zlostavljanja nad ženama – i to samo onih za koje čujemo.


Koliko je još žrtava psihičkog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja, zatvoreno iza četiri zida jer se boji prijaviti nasilje? Jer neće moći dobiti adekvatnu zaštitu? Jer dodatno nasilje žrtvi pružaju institucije kojima će zlostavljana žena ostati tek statistika? Jer će počinitelji biti “tako dobro” kažnjeni? A one sigurne? Jer će od žrtve postati krivac, zbog one dobre stare, tako dobro utkane u društvo – “sama si je kriva”.


Novosti prenose podatke MUP-a prema kojima znamo da svake godine u Hrvatskoj smrtno strada između 20 i 45 žena. U 20 do 65 posto slučajeva počinitelji su sadašnji ili bivši partneri.


Posljednjih godina nasilje u obitelji je najčešće prijavljivano kazneno djelo. Strašan je podatak da na jedno prijavljeno djelo nasilja u obitelji dolazi deset neprijavljenih, dok je na jedno prijavljeno djelo seksualnog nasilja njih čak dvadeset neprijavljenih.


Žene u bolnicu dolaze krvave, spaljene…


Bolnica San Carlo Borromeo u Milanu, današnji je dan obilježila izložbom koja doista govori više od tisuću riječi. Izložili su rendgenske snimke žrtava obiteljskog nasilja koje su u toj bolnici potražile pomoć.


Izložba je ideja kirurginje na traumatologiji Marije Grazije Vantadori (59) koja je željela prikazati surovu stvarnost svega čemu je svjedočila u svojih dvadeset i šest godina rada, doznajemo preko agencije AFP. 


U današnjem suvremenom društvu koje se diči ravnopravnošću spolova, a na feminizam gleda kao na arhaičnu ideju “žena koje ne liče na žene”, žene u bolnice dolaze krvave, s posjekotinama, ranama, spaljene ili sa stravičnim bolovima zbog kiseline koja im je bačena u lice. One koje dođu do bolnice. 


“Naše kosti su jednake”


Kirurginja Vantadori nije htjela takvu krvavu izložbu, već je željela pokazati snimke s rendgena. “Nisam htjela krvavu izložbu, već pokazati nešto što je istinsko, stvarno i što nije lažno”, rekla je Vantadori. “Dobra stvar u vezi rendgenskih zraka je što smo sve u osnovi jednake. Naše kosti su jednake. Na svakoj snimci može biti bilo koja žena”, kaže kirurginja.


U Italiji su prošle godine ubijene 142 žene – sve žrtve obiteljskog nasilja. Broj žrtvi je povećan za 0,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci istraživačkog instituta Eures. 


 538.000 žena bile su žrtve fizičkog ili seksualnog zlostavljanja svojih partnera u posljednjih pet godina, pokazuju podaci talijanske statističke agencije Instat. 


Broj žrtava veći, ali žene šute 


Stručnjaci kažu da su te brojke nepotpune zato što se žene boje progovoriti, dijelom zbog toga što ih je strah napustiti svoje domove i djecu. U predvorju bolnice su deseci rendgenskih snimki slomljenih noseva, ozlijeđenih zglobova, zgnječenih prstiju, slomljenih potkoljenica ili rebara uz koje se nalaze ispovijesti anonimnih žena. 


Jedna žena je ispričala kako joj je partner razbio lice o kuhinjski zid i udario je 43 puta.  “Brojala sam udarce kako ne bih mislila na bol. U suprotnom bih bila mrtva”, kazala je.  


Na jednoj od najstrašnijih snimki vidi se dugački mesarski nož zabijen u prsni koš. Žena je čudom preživjela, rekla je Vantadori koja svoju ulogu promatra mnogo šire od krpanja pacijentica. “Moj posao je to spriječiti”, dodala je Vantadori, a prenosi AFP.


Bijes i prosvjedi diljem svijeta


Možda je porasla svijest o nasilju i možda smo svi nekako svjesni da ono postoji. No, potrebno je puno više da bi se nasilje prijavljivalo, da bi žrtve dobile adekvatnu pomoć i zaštitu, a da bi napadač napokon za nasilje dobio zasluženu kaznu.


Diljem svijeta i dalje postoji nasilje nad ženama. Bijes javnosti zbog nasilja nad ženama, vidljiv je u Francuskoj gdje se 49 tisuća ljudi pridružilo prosvjedima. AFP piše da je najmanje 115 žena ubijeno u Francuskoj ove godine. 


U subotu je na tisuće ljudi, većinom žena, prosvjedovale u Rimu protiv rodno uvjetovanog nasilja. Mnogi su na transparentima tražili pravdu za Mimo, čileansku uličnu umjetnicu koju je policija ovog listopada ubila u Santiagu. 


U 2017. je ubijeno 87 tisuća žena diljem svijeta, procjenjuju Ujedinjeni narodi. Više od pola ubijenih žena bile su žrtve vlastitih supruga, partnera ili svoje obitelji.