Žene na ulicama

Nasilni prosvjedi u Ciudad de Mexicu zbog navodnih policijskih silovanja

Hina

REUTERS

REUTERS

Prosvjedi su izbili nakon što su dvije djevojke, u protekla dva tjedna, rekle kako su ih silovali policajci



Stotine žena izašle su u petak navečer na ulice Ciudad de Mexica kako bi prosvjedovale zbog nasilja nad ženama, pri čemu su izbili sukobi s policijom u kojima je ozlijeđeno najmanje 17 osoba.


Prosvjedi su izbili nakon što su dvije djevojke, u protekla dva tjedna, rekle kako su ih silovali policajci. Vatra je izbila na nekoliko mjesta, uključujući policijsku postaju i spomenik meksičkoj neovisnosti. Maskirane žene također su demolirale autobusnu stanicu i oštetile nekoliko policijskih automobila.


Nekoliko je osoba pošpricano bojom, a muškarac je udario šakom televizijskog novinara tijekom javljanja uživo. Prema medijskim navodima sedamnaest je osoba ozlijeđeno, uključujući četrnaest policajaca i dva novinara.




Prosvjednici su zahtijevali pravdu za dvije djevojke koje su navodno bile žrtve silovanja. Navečer 3. listopada, na putu prema svom domu, sedamnaestogodišnjakinju je navodno silovalo nekoliko policajaca. Šesnaestogodišnjakinja tvrdi da ju je policajac silovao u muzeju, gdje je radila.


Gradonačelnica Ciudad de Mexica Claudia Sheinbaum rekla je kako je šest policajaca suspendirano.


Prema podacima UN-a dvije trećine žena starijih od 15 godina doživjelo je neki oblik nasilja u Meksiku, a oko 35 tisuća žena ubijeno je zbog svog spola u proteklih 25 godina.