Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Ekpslozija na političkom skupu

Napad u Etiopiji: jedna osoba preminula, 132 osobe ozlijeđene

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 23. lipanj 2018. u 17:41 2018-06-23T17:41:11+02:00

Napad je izveden u minutama nakon što je premijer završio govor u središtu grada na trgu Meskel, prvi skup takve vrste otkako je preuzeo dužnost

ADIS ABEBA Jedna je osoba preminula, a 132 su ozlijeđene u subotu u napadu granatom na politički skup u Etiopiji na kojemu je govorio novoizabrani premijer Abiy Ahmed, objavio je ministar zdravstva te zemlje Amir Aman.

»Jedna je osoba preminula u bolnici. Želim izraziti sućut obitelji i etiopskom narodu«, napisao je na Twitteru. »To što se dogodilo je tužno no nikad neće uništiti naše jedinstvo.«

Napad je izveden u minutama nakon što je premijer završio govor u središtu grada na trgu Meskel, prvi skup takve vrste otkako je preuzeo dužnost.

Girma Kassa, zamjenik policijskog povjerenstva u Adis Abebi, rekao je za državnu televiziju da je stotinu ljudi ozlijeđeno u napadu, od kojih 15 »teško«.

Skup koji je privukao desetke tisuća ljudi, bio je organiziran kao podrška 41-godišnjem Abiyu koji je dužnost preuzeo u travnju.

»Bila je riječ o granati. Netko je pokušao baciti je na pozornicu gdje je bio premijer«, rekao je Seyoum Teshome, član organzacijskog odbora skupa.

Premijer je napad opisao kao »neuspješan pokušaj snaga koje ne žele da se Etiopija ujedini«.

Novi premijer rekao je u lipnju da je spreman potpuno provesti mirovni sporazum s Eritrejom potpisan 2000., nakon dvogodišnjeg rata između dviju susjednih zemalja koji je međutim završio zastojem i gomilanjem vojnih snaga obiju zemalja.

Napad je osudila i susjedna Eritreja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze