Dara Khosrowshahi

NOVI ŠEF UBERA Kako je izbjeglica iz Irana ostvario svoj američki san

Andrej Petrak

Biznismen Khosrowshahi će zamijeniti Travisa Kalanicka koji je pod pritiskom dioničara u lipnju podnio ostavku na čelnu funkciju



Dara Khosrowshahi novi je šef Ubera, pred kojim je velik izazov reorganizacije ove globalne kompanije za posredovanje u uslugama taksi prijevoza, čija se vrijednost procjenjuje na oko 70 milijardi dolara, nakon višemjesečnog previranja izazvanog ostavkom osnivača Travisa Kalanicka, kojeg su investitori prisilili na odstupanje.


Khosrowshahi, najplaćeniji izvršni direktor u SAD-u, koji je od Expedie napravio globalnu online turističku tvrtku, s godišnjim prihodima što se broje u milijardama dolara, sad je preuzeo izazov stvaranja profitabilnog poslovanja Ubera, nakon godina gubitaka. Pred Khosrowshahijem, biznismenom iranskog podrijetla, stoji i posao poboljšanja korporativnog imidža te unaprjeđenja odnosa s ulagačima. Očekuje se da će promijeniti Uberovu unutarnju kulturu i atmosferu, te normalizirati »opsadno stanje«, koje vlada u kompaniji, otkako se Kalanick povukao, a uslijedila višemjesečna nagađanja tko će ga na tom mjestu naslijediti.


Osnivaču Ubera presudili su brojni skandali, uključujući niz kontroverzi oko seksualnog uznemiravanja, prevladavanja »macho« kulture u Uberu, odlaska viših rukovoditelja, a Uber se suočio i s tužbom Googlea zbog krađe njihovog intelektualnog vlasništva, vezanog uz razvoj autonomnih vozila. Osim toga, Uber se trenutno nalazi pod federalnom istragom, zbog softverskog alata koji je korišten za izbjegavanje određenih zakona, a američko ministarstvo pravosuđa ovih je dana počelo istragu o tome jesu li menadžeri Ubera prekršili američke zakone protiv podmićivanja stranih dužnosnika, kako bi im ovi pomogli u dobivanju ili zadržavanju poslova. Zasad nije poznato o kojim je državama tu riječ.


Kompromisni izbor




Samog Kalanicka tužio je i jedan od ključnih i najstarijih investitora u Uberu, Benchmark, koji je sa 27 milijuna dolara ulaganja dobio udio od 13 posto u ovoj tvrtki, zbog prevare i kršenja ugovora. Ne čudi stoga što je Kalanick, pod pritiskom dioničara u lipnju odstupio s vodećeg mjesta te tvrtke sa sjedištem u San Franciscu, premda se s postupanjem Benchmarka ne slažu drugi rani investitori u Uber. Štoviše, čini se da Khosrowshahi i nije bio izbor Benchmarka, jer je Shervin Pishevar, također jedan od ranih investitora u Uber, javno pozdravio izbor iransko-američkog poslovnog čovjeka, izražavajući zadovoljstvo što Benchmark nije uspio blokirati njegovo imenovanje. Shervin Pishevar ranije je javno tražio od Benchmarka da povuče tužbu protiv Kalanicka. Dara Khosrowshahi pojavio se kao svojevrstan kompromisni izbor, nakon što su se mjesecima kao glavni kandidati spominjali izvršna direktorica Hewlett Packarda Meg Whitman, koju je podržavao Benchmark te donedavni čelnik General Electrica Jeff Immelt, koji je navodno bio Kalanickov izbor. Posao prvog čovjeka Ubera na koncu je ponuđen trećoj osobi koja se našla u najužem izboru, i to onoj o kojoj se dosad u tom kontekstu nije govorilo.


Posao prvog čovjeka Ubera na koncu je ponuđen trećoj osobi koja se našla u najužem izboru, i to onoj o kojoj se dosad u tom kontekstu nije govorilo


Posao prvog čovjeka Ubera na koncu je ponuđen trećoj osobi koja se našla u najužem izboru, i to onoj o kojoj se dosad u tom kontekstu nije govorilo



Dara Khosrowshahi u SAD je došao kao dijete, 1978. godine, zajedno s roditeljima, koji su pobjegli uslijed Iranske revolucije. Odrastao je u američkoj saveznoj državi New York, a diplomu inženjera elektrotehnike stekao je na Sveučilištu Brown. Prve poslovne korake učinio je u investicijskoj banci Allen and Co, a tijekom dosadašnje karijere stekao je veliko iskustvo u financijama, investicijskom bankarstvu te poslovanju s online platformama. Posljednjih 12 godina vodi kompaniju Expedia, u čijem je vlasništvu više online platformi za traženje jeftinih putovanja, kao što su Hotels.com, CarRentals.com, Trivago i slične. Pod vodstvom Khosrowshahija Expedia je više nego udvostručila godišnje prihode od 2012. godine, na gotovo 8,8 milijardi dolara u 2016. godini.


Najbolje plaćeni izvršni direktor


Dara Khosrowshahi 2015. godine postao je najbolje plaćeni izvršni direktor u SAD-u, nakon što je od Expedie dobio oko 91 milijun dolara nagrade u dionicama. Osim toga, član je upravnog odbora New York Timesa te tvrtke za sportsku opremu Fanatics. Dara Khosrowshahi poznat je kao velik protivnik politike predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, pri čemu ističe svoje iskustvo kao izbjeglice iz Irana, koja je u SAD-u uspjela ostvariti ono što se naziva »američkim snom«.



Njegov izbor izazvao je uglavnom pozitivne reakcije analitičara, koji ističu da novi izvršni direktor iz Expedie, gdje se potvrdio kao staložen menadžer, u Uber donosi nešto što je ovoj kompaniji također jako bitno. Riječ je o značajnom i uspješnom iskustvu u pregovaranju s državnim institucijama i agencijama. Khosrowshahi u Expediji je morao jako puno pregovarati, jer se tvrtka morala puno baviti lokalnim vlastima, ali i državnim regulacijama vezanim za oporezivanje, a iste probleme zateći će i u Uberu.



Njegovi zaposlenici na stranici Glassdoor izrazili su pozitivno mišljenje o njemu u čak 94 posto slučajeva, što ga je smjestilo na 39. mjesto najbolje ocijenjenih šefova u SAD-u u tvrtkama s više od 2.200 zaposlenih.


– Ovo je bila jedna od najtežih odluka mog života. Imao sam privilegiju voditi Expediu više od 12 godina i svi vi koji ste bili zajedno sa mnom na tom putovanju, znate da nije bilo lako. Moram vam reći da sam uplašen. Bio sam u Expediji toliko dugo da sam zaboravio kakav je život izvan ovog mjesta, napisao je Khosrowshahi u svom oproštajnom pismu radnicima Expedie.


Na prvom sastanku sa zaposlenicima Khosrowshahi je sebe opisao kao borca, a poručio im je da se kompanija mora promijeniti, jer poslovni model kojim su ostvarili dosadašnji uspjeh, nije i onaj koji će ih podići na višu razinu. Ujedno im je najavio mogućnost javne ponude dionica u sljedećih 18 do 36 mjeseci.


U intervjuu za Bloomberg novu je funkciju nazvao »prilikom svog života«.


– Postoje li poteškoće? Je li situacija kompleksna? Postoje li izazovi? Apsolutno, no upravo je zato i zabavno, rekao je Khosrowshahi za Bloomberg.